Palestijnen zoeken bij de grenshekken van Gaza dekking tegen Israëlisch geweervuur en traangas

Massaal Palestijns protest bij grens Gaza-Israël: '55 doden en 2700 gewonden'

Op de dag dat Israël zijn 70ste geboortejaar viert, zijn aan de grens tussen Israël en de Gazastrook tientallen doden gevallen. Duizenden Palestijnen trokken naar de grenshekken. Palestijnse bronnen in de Gazastrook melden dat er door Israëlisch ingrijpen 55 doden zijn gevallen en meer dan 2700 mensen gewond zijn geraakt. Bijna de helft van hen heeft schotwonden. Het Israëlische leger heeft ook traangas ingezet tegen de betogers.

Naar schatting van het Israëlische leger waren er zo'n 35.000 Palestijnen op de been in de buurt van de grenshekken. Er werden brandbommen, explosieven en stenen gegooid, meldt het leger. Een Israëlische straaljager heeft luchtaanvallen uitgevoerd op vijf doelen van Hamas in de Gazastrook. Het aantal militairen aan de grens met Gaza was om veiligheidsredenen al eerder verdubbeld. Ook op de Westoever, in Ramallah en bij een controlepost richting Jeruzalem, waren er confrontaties tussen betogers en het leger.

Het protest in Gaza vandaag was al weken geleden aangekondigd. "Het Israëlische leger had ook al gewaarschuwd: als jullie te dicht bij de grens komen of die proberen over te steken dan zullen wij hard gaan ingrijpen",zegt NOS-correspondent Arlene Gelderblom

Palestijnen protesten in Gaza, Bethlehem en Ramallah

In Oost-Jeruzalem werden vanochtend tientallen autobanden lekgestoken. Op muren was graffiti gespoten met de tekst 'Joden word wakker'. Ook is gisteravond een brandbom naar binnen gegooid in het huis van een Joodse familie. Een politieman die daar was raakte lichtgewond.

De Palestijnen betogen tegen de formele verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem en voor een Palestijnse staat. Sinds eind maart zijn bij Palestijnse protesten langs de grens tussen de Gazastrook en Israël meer dan veertig Palestijnen om het leven gekomen door ingrijpen van het Israëlische leger.

  • Reuters
    Israëlische militairen bij de grens met Gaza
  • AFP
  • AFP
    Palestijn op de grond bij de grens tussen Gaza en Israël
  • AFP
    Palestijnse jongen raapt folders op die Israël heeft afgeworpen in Gaza, om te waarschuwen tegen protest bij de grens
  • AFP
    Volgens Palestijnse bronnen zijn er honderden gewonden
  • AFP
    Traangas ten oosten van Gaza-Stad

Met de protesten willen de Palestijnen stilstaan bij de honderdduizenden Palestijnen die tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 vluchtten of werden verdreven. In dit kader spreken de Palestijnen van de 'nakba', of de catastrofe. Morgen is voor de Palestijnen de officiële herdenkingsdag.

Het Israëlische leger dropte folders in de Gazastrook met waarschuwingen om niet in de buurt te komen van de grens. Israël waarschuwt Palestijnen zich "niet te laten gebruiken door terreurorganisatie Hamas".

De officiële opening van de Amerikaanse ambassade was vanmiddag. Alle ambassades die zijn vertegenwoordigd in Israël hadden een uitnodiging gekregen. Bijna alle West-Europese landen ontbraken bij de opening, maar landen als Tsjechië, Hongarije, Roemenië en ook Oostenrijk stuurden wel vertegenwoordigers.

De EU heeft zich uitgesproken tegen de verhuizing van de Amerikaanse ambassade. EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini verklaarde dat de kwestie-Jeruzalem moet worden opgelost in vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. De Israëlische premier Netanyahu heeft landen opgeroepen het voorbeeld van de VS te volgen, maar tot nu toe hebben alleen Paraguay en Guatemala bekendgemaakt hun ambassade te verplaatsen.

'Historische dag': VS opent ambassade in Israël

De verhuizing van de Amerikaanse ambassade is overigens voor een groot deel nog symbolisch. Alleen de ambassadeur en een klein deel van het personeel gaan over, het leeuwendeel van de ongeveer 800 medewerkers blijft voorlopig in Tel Aviv. President Trump sprak via een videoverbinding bij de ceremonie. Hij stuurde zijn schoonzoon Jared Kushner en dochter Ivanka Trump naar Jeruzalem. Ook de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnunchin was aanwezig.

Israël bestaat vandaag 70 jaar, maar wat ging eraan vooraf? NOS op 3 legt het uit in de onderstaande video:

Zo ontstond Israël 70 jaar geleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl