Simon Yates
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin ziet rozetruidrager Yates verder uitlopen in de Giro

Simon Yates heeft de roze trui steviger om de schouders gekregen in de Giro d'Italia. De Brit won de zware negende etappe door alle concurrenten te kloppen in de rit naar de Gran Sasso. Hij breidde zijn voorsprong op Tom Dumoulin daarmee uit tot 38 seconden.

De Nederlander kon Yates tot aan de slotkilometer volgen op het laatste, steile stuk en moest daarna 12 seconden toegeven op de ontketende Brit. Andere toppers als Chris Froome en Fabio Aru waren al eerder afgehaakt en verloren meer dan een minuut.

Vanuit de start van de 225 kilometer lange etappe gingen veertien aanvallers op avontuur en pas op 2,3 kilometer van de finish was de Italiaan Fausto Masnada de laatste die moest capituleren.

Gaat Froome naar huis? Poels weet nog van niks

De groep met de favorieten werd allengs kleiner en Aru moest als eerste grote naam lossen. Op twee kilometer van de meet brak ook Froome, die daarom de eindzege stilaan uit zijn hoofd kan zetten.

Britse media speculeren al dat hij naar huis gaat, maar daar weet zijn ploeggenoot Wout Poels niets van. "Dat heb ik nog niet gehoord. Ik hoop het niet. Verloor hij meer dan een minuut? Dat is niet zo goed, nee."

Gaat Froome naar huis? Poels weet nog van niks

Ondertussen regende het aanvallen van de klassementsrenners, maar Dumoulin en ook George Bennett (de kopman van de Lotto-Jumbo-ploeg) hielden knap stand.

Gas volledig open

In de steile laatste kilometer brandde de strijd los. Giulio Ciccone deelde enkele tikken uit en ook Thibaut Pinot ging op de pedalen staan. Op dat moment moest Dumoulin een gaatje laten vallen.

In zijn eigen tempo reed de winnaar van 2017 omhoog en hield op die manier de schade beperkt.

Opnieuw bewees Yates op dit moment de sterkste van de klassementsrenners te zijn. De Brit reed makkelijk weg uit het wiel van Pinot, pakte de etappezege en sprokkelde daardoor ook nog eens tien bonificatieseconden.

Rustdag

Maandag is het een rustdag in de Giro. Dinsdag gaat de koers verder met de 10de van in totaal 21 etappes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl