Verstappen ondanks schade naar eerste podiumplaats in 2018

Samenvatting GP Spanje: Verstappen naar eerste podiumplaats van het jaar

Max Verstappen heeft ondanks schade aan de voorvleugel zijn eerste podiumplaats van het Formule 1-seizoen behaald. De Limburger hield Sebastian Vettel, die in de slotfase op nieuwere banden reed, achter zich bij de GP van Spanje. Lewis Hamilton pakte in Barcelona de zege.

Verstappen reed na 43 van de 66 ronden in derde positie toen hij de achterkant van de bolide van achterblijver Lance Stroll (Williams) aantikte. Daarbij verloor hij een deel van zijn voorvleugel, maar Verstappen hoefde niet naar binnen en zijn rondetijden leden niet echt onder het incident.

Sebastian Vettel zette Verstappen flink onder druk, maar kwam ondanks nieuwere banden niet meer langs de Nederlander.

Hamilton soeverein naar de winst

Lewis Hamilton ging er op het circuit in Barcelona met de winst vandoor. De Brit startte van poleposition en reed een foutloze wedstrijd. Zijn teamgenoot Valtteri Bottas werd tweede.

Verstappen spuit de winnaar van de race nat: Lewis Hamilton

Verstappen kende voor de GP van Spanje een teleurstellend seizoen. In elke van de vier voorgaande races maakte hij een fout waardoor hij veel punten misliep in de strijd om de wereldtitel.

Goede start Verstappen

Waar Verstappen vorig jaar in Barcelona uitviel na een crash in de eerste bochtensectie, begon hij dit keer ongeschonden aan de race. Dat gold niet voor een trio achter hem.

Romain Grosjean (Haas) probeerde zijn teamgenoot Kevin Magnussen in te halen, maar schoot daarbij van de baan af. Zijn bolide keerde stuurloos en achterstevoren terug op het circuit. Nico Hülkenberg (Renault) en Pierre Gasly (Toro Rosso) konden hem niet ontwijken en lagen na een botsing, waarbij de brokstukken in het rond vlogen, ook uit de race.

Hamilton pakt direct een groot gat

Vijf ronden lang reed de safety car op het Circuit de Catalunya, tot het asfalt weer veilig was. Toen de safety car weer naar binnen ging, trapte Hamilton het gaspedaal direct flink in. Zijn voorsprong op Sebastian Vettel groeide in een kleine tien ronden naar ruim vijf seconden.

Lewis Hamilton in Barcelona

Vettel, die bij de start een plaatsje had gewonnen ten koste van Bottas, ging als eerste van de topcoureurs naar binnen. Bottas beantwoordde die vroege bandenwissel met een pitsstop. Bij de terugkeer op de baan durfde Bottas zijn bolide niet voor die van Vettel te gooien, waardoor de Duitser voor Bottas bleef rijden.

Verstappen leidde even na pitstops concurrenten

Verstappen voerde één succesvolle inhaalactie uit op zijn concurrenten, hij ging Kimi Räikkönen voorbij. De Fin kende echter problemen met zijn turbo en werd door de teamleiding naar binnen geroepen waarna zijn race ten einde was.

Verstappen viert de podiumplaats met zijn crew

Verstappen profiteerde van een pitsstop van leider Lewis Hamilton en had halverwege de race voor het eerst dit jaar de leiding in een Formule 1-race in handen. De Limburger ging als laatste van de zes coureurs van topteams naar binnen en keerde terug op plaats vier.

Vettel ging als enige coureur van de drie topteams voor een tweede keer naar binnen. Niet veel later tikte Verstappen de achterkant van Stroll aan. De Limburger verdedigde zijn derde plaats, ondanks de lichte schade en oudere banden, met verve.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl