AFP

De dader van de aanslag gisteravond in Parijs was een in Tsjetsjenië geboren man van 20 jaar oud. Dat melden diverse media op basis van bronnen bij politie en justitie.

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov stelde dat Frankrijk verantwoordelijk is voor de aanslag waarbij één dode viel, aangezien de dader opgroeide in dat land en niet in Tsjetsjenië. De man had tot zijn veertiende een Russisch paspoort. In 2010 werd hij samen met zijn moeder Frans staatsburger.

Volgens de bronnen had de man geen strafblad, maar stond hij sinds 2016 wel in een databank van de autoriteiten vanwege mogelijke banden met terrorisme. Zijn ouders zouden zijn aangehouden voor verhoor. Ook een vriend van de dader werd in Straatsburg aangehouden voor verhoor.

Een aan IS verbonden agentschap (Amaq News Agency) heeft vanmiddag een video gepubliceerd waarin de vermoedelijke dader trouw zweert aan de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi. In de opname zijn alleen de ogen van de man zichtbaar. Hij zegt dat het toegepaste geweld in Frankrijk het gevolg is van de westerse agressie tegen IS.

De video toont aan dat de Parijse aanslagpleger - als hij dat is - digitaal in contact stond met IS.

Steekpartij

De dader haalde gisteravond even voor 21.00 uur op straat een mes tevoorschijn en begon in te steken op voorbijgangers. Dat deed hij eerst bij metrohalte Quatre Septembre, niet ver van de Opéra.

Daarna rende hij met het bebloede mes door een drukke uitgaansstraat, sloeg op gevels en ramen, en probeerde nog meer mensen neer te steken. Getuigen vertelden over grote paniek en mensenmassa's die door de straten renden. Café- en restaurantbezoekers gingen uit vrees voor schoten op de grond liggen.

Een 29-jarige man overleed aan zijn verwondingen. Vier anderen, onder wie een Luxemburger en een Chinees, raakten gewond, maar zijn niet meer in levensgevaar.

'Ik zag iemand op de grond liggen'

Allahoe Akbar

Terreurbeweging IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag inmiddels opgeëist. Dat is nog niet door de Franse autoriteiten bevestigd. Openbaar aanklager François Molins zei dat omstanders hebben gehoord dat de man "Allahoe Akbar" riep. Ook door zijn handelwijze gaat justitie uit van een terroristische aanslag.

Politieagenten die waren gealarmeerd hebben eerst geprobeerd de dader uit te schakelen met een taser. Toen dat niet afdoende bleek, schoten ze hem dood.

'Frankrijk betaalt prijs'

President Macron reageerde gisteravond laat via Twitter op de gebeurtenissen. Frankrijk "betaalt opnieuw de prijs voor zijn strijd tegen degenen die onze vrijheid bedreigen", schreef hij. Om eraan toe te voegen dat het land "geen duimbreed zal toegeven".

STER reclame