Rafael van der Vaart en Khalid Boulahrouz in 2005
NOS VoetbalAangepast

HSV gedegradeerd: Traditionsverein en Hollands bolwerk

  • Richard Vermeer

  • Richard Vermeer

Na bijna 55 jaar is het doek gevallen voor Hamburger SV. De Duitse club degradeerde vandaag voor het eerst sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 uit de hoogste profcompetitie van het land.

De gang naar de tweede Bundesliga zat er al een aantal seizoenen aan te komen; de club eindigde de afgelopen jaren steevast in de onderste regionen. Maar HSV kan buigen op een rijke historie. Eentje waar ook veel Nederlanders hun steentje aan hebben bijgedragen.

De Nederlanders van HSV

De eerste

Nico-Jan Hoogma was in 1998 de eerste Nederlander die neerstreek in Noord-Duitsland. De geboren Fries zou er uiteindelijk zes jaar spelen en legde in 1999 beslag op de derde plek in de Bundesliga.

Tot dan toe het beste resultaat sinds de tweede plek van 'Die Rothosen' in 1987.

  • Getty Images
    Nico-Jan Hoogma tijdens het duel met Borussia Dortmund in 2000
  • EPA
    Erik Meijer bij zijn presentatie in 2000

Hoogma mocht daardoor het volgende seizoen met zijn ploeg uitkomen in de Champions League. De verdediger stond alle duels in de basis. In een groep met Juventus, Deportivo La Coruña en Panathinaikos eindigden de Duitsers als derde.

Een jaar later werd Hoogma vergezeld door voormalig PSV- en Liverpool-spits Erik Meijer, die in drie seizoenen elf keer tot scoren kwam.

De grootste naam

Toen Ruud van Nistelrooij in 2010 op 33-jarige leeftijd tekende bij HSV, rukte de Duitse pers massaal uit om zijn presentatie bij te wonen. Die Welt noemde hem de beste doelpuntenmaker van het decennium en Der Spiegel sprak van de grootste transfer ooit in de clubgeschiedenis.

  • EPA
    Ruud van Nistelrooij tijdens zijn presentatie in 2010
  • Orange Pictures
    Ruud van Nistelrooij en Eljero Elia

Zelf was Van Nistelrooij, die in Duitsland samen kwam te spelen met de al aanwezige Eljero Elia, erg blij met zijn transfer. "Het is hier in Duitsland een stabiele subtopper, die ook om het kampioenschap mee kan doen."

Erg succesvol werd het verblijf van Van Nistelrooij niet. Hij nam met een achtste plaats en twaalf doelpunten in 36 wedstrijden al na 1 seizoen afscheid van Duitsland.

De belangrijkste

Rafael van der Vaart was een van de dragende spelers van Ajax toen hij als 22-jarige in 2005 de overstap maakte naar Duitsland.

Rafael van der Vaart is in 2005 blij met zijn transfer naar HSV

Mede dankzij clubtopscorer Van der Vaart (negen doelpunten) werd zijn eerste seizoen afgesloten met de derde plaats en mocht HSV voor de tweede keer in de clubhistorie aantreden in de Champions League.

Het seizoen daarop werd hij aanvoerder, maar kampte de aanvallende aanvoerder veel met blessures. Het ging even minder met HSV, maar na de komst van Huub Stevens halverwege het seizoen eindigde de ploeg alsnog als zevende.

In zijn derde jaar loodste Van der Vaart met twaalf doelpunten zijn team naar de vierde plek wat hem uiteindelijk een transfer naar Real Madrid opleverde.

Rafael van der Vaart keerde in 2012 terug bij HSV

Na twee jaar Spanje en twee jaar Tottenham Hotspur kwam Van der Vaart in 2012 terug bij HSV. Weer bleef hij drie seizoenen, maar dit keer was het een stuk minder succesvol.

Van der Vaart zag zichzelf opeens terug als aanvoerder van een ploeg die vooral tegen degradatie moest vechten in plaats van te kunnen strijden om Europees voetbal.

Wie nog meer?

Van der Vaart was al redelijk snel de Duitse taal machtig, maar tijdens zijn twee periodes in Hamburg had hij ook alle tijd om Nederlands te praten. Maar liefst acht landgenoten kwam hij in die tijd tegen.

Stevens (2007-2008), Martin Jol (2008-2009) en Bert van Marwijk (2013-2014) stonden als trainer voor de groep.

Nigel de Jong, Romeo Castelen, Khalid Boulahrouz, Joris Mathijsen en Jeffrey Bruma stonden met Van der Vaart op het veld.

De Nederlanders van HSV

Naam Periode
Nico-Jan Hoogma 1998-2004
Erik Meijer 2000-2003
Khalid Boulahrouz 2004-2006
Rafael van der Vaart 2005-2008 / 2012-2015
Sherjill MacDonald (HSV 2) 2005-2006
Nigel de Jong 2006-2009
Joris Mathijsen 2006-2011
Romeo Castelen 2007-2012
Huub Stevens (hoofdtrainer) 2007-2008
Martin Jol (hoofdtrainer) 2008-2009
Eljero Elia 2009-2011
Ricardo Moniz (interimtrainer) 2010
Ruud van Nistelrooij 2010-2011
Jeffrey Bruma 2011-2013
Bert van Marwijk (hoofdtrainer) 2013-2014
Ola John 2014
Rick van Drongelen 2017-heden

Vergeten voetballers

Naast de bekende grote namen en ex-internationals stonden er ook wat minder bekende voetballers onder contract bij HSV.

Zo werd Sherjill MacDonald in 2005 door zijn club Anderlecht een seizoen verhuurd aan de Duitsers, maar verder dan wat wedstrijden in het tweede van HSV kwam hij niet.

  • Getty Images
    Sherjill MacDonald in 2006 in actie voor HSV 2
  • 01-01-1983
    Trainer Ernst Happel (links) zorgde in 1983 voor het grootste succes van HSV, het winnen van de Europa Cup 1
  • Getty Images
    Rafael van der Vaart en Khalid Boulahrouz in 2005
  • Getty Images
    Joris Mathijsen, Rafael van der Vaart en Nigel de Jong in 2006
  • Getty Images
    Khalid Boulahrouz, Nigel de Jong en Rafael van der Vaart in 2006
  • AFP
    Huub Stevens had de ploeg twee jaar onder z'n hoede
  • EPA
    Romeo Castelen kwam in 2007 over van Feyenoord
  • AFP
    Ricardo Moniz was eerst assistent en nam in 2010 als interim de taken over
  • ANP
    Joris Mathijsen in 2008 in duel met Ajacied Luis Suarez
  • AFP
    Martin Jol was een seizoen trainer in Hamburg
  • EPA
    Jeffrey Bruma (rechts) in 2013 met toenmalig technisch directeur Frank Arnesen
  • EPA
    Ola John en Bert van Marwijk in 2014

Eenmalig international Ola John gold als een grote belofte toen hij in 2012 van FC Twente overstapte naar Benfica.

In 2014 belandde hij een half jaar op huurbasis in Hamburg, maar in zijn acht duels wist hij niet te scoren of te imponeren.

De trainers

De Nederlandse oefenmeesters in Hamburg kenden wisselend succes. Stevens loodste zijn ploeg naar de zevende en de vierde plek in de competitie en Jol werd vijfde.

Voor Bert van Marwijk verliep zijn Hamburgse avontuur minder florissant. Na 143 dagen zat zijn dienstverband erop en werd hij de laan uitgestuurd.

Hij is geen Nederlander, maar de trainer die het meest heeft betekend voor de club heeft wel een flink Nederlands tintje. Ernst Happel, in 1970 winnaar van de Europa Cup 1 met Feyenoord en bondscoach van Oranje tijdens het zilveren WK van 1978, was de belangrijkste man tijdens de hoogtijdagen van HSV in de jaren tachtig.

Ernst Happel met zijn prijzen bij HSV

De Oostenrijker had HSV van 1981 tot en met 1987 onder zijn hoede en werd in zijn eerste seizoen meteen kampioen. Ook haalde hij de finale van de Europa Cup 2, die verloren ging tegen IFK Göteburg.

Een jaar later was HSV niet alleen weer de beste in Duitsland, maar dit keer werd ook Europa veroverd. In de finale van de Europa Cup 1 moest het Juventus van Michel Platini er met 1-0 aan geloven.

1983: HSV verslaat Juventus in Europa Cup 1-finale

Het heden

Op dit moment staat er nog maar één Nederlander onder contract in Noord-Duitsland. De jonge back Rick van Drongelen is bezig aan zijn eerste seizoen in Hamburg. Nu zijn ploeg definitief gedegradeerd is, zou het zomaar kunnen zijn dat er volgend seizoen geen enkele Nederlander meer in Hamburg speelt.

"Hij heeft niets te zoeken in de Tweede Bundesliga", zei Huub Stevens enkele weken geleden. "Voor zijn ontwikkeling is het ongunstig een stap terug te doen. Hij heeft bewezen mee te kunnen op het hoogste niveau. Ik raad hem aan om verder te kijken, al zal HSV er alles aan doen hem te behouden."

Rick van Drongelen, Walace en Douglas Santos balen na het gelijkspel tegen Hannover 96

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl