Carapaz houdt Bouwman van ritzege in achtste etappe Giro

Aangepast
Richard Carapaz viert zijn overwinning met champagne AFP

Richard Carapaz heeft de achtste etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De wittetruidrager sprong vlak voor de laatste kilometer weg uit het peloton om Lotto-Jumbo-renner Koen Bouwman bij te halen.

De Nederlander reed de hele dag in de kopgroep en liet zijn zes medevluchters achter zich op de slotklim. Daar kwam hij net tekort voor de ritwinst. Bouwman kwam uiteindelijk op 55 tellen van Carapaz over de streep.

De uitslag van de achtste etappe NOS

Het peloton vertrok tegen 12.00 uur uit Praia a Mare en verliet Calabrië om het grootste deel van de dag in Campania te koersen. Een groot deel van de dag zag het peloton de Tyrreense Zee aan de linkerkant.

In de openingskilometers lag het tempo hoog, waardoor het even duurde voordat er een kopgroep ontstond. Zeven renners kregen de zegen van het peloton. Naast Bouwman gingen ook de erkende klimmers Jan Polanc en Matej Mohoric in de aanval met Tosh van der Sande, Matteo Montaguti, Davide Villella en Rodolfo Torres.

De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van zes minuten op het peloton, waar de mannen van rozetruidrager Simon Yates urenlang het tempo bepaalden.

Het peloton reed een groot deel van de dag langs de kust van de Tyrreense Zee NOS

Met een voorsprong van 2.16 begonnen de koplopers aan de slotklim van zeventien kilometer met een gemiddelde stijging van vijf procent.

Halverwege de klim viel de groep van zeven uit elkaar na een tempoversnelling van Bouwman. Alleen Mohoric, Montaguti en Polanc konden de Nederlander volgen, terwijl het peloton alsmaar dichter bij kwam.

Val Froome zonder gevolgen

In de favorietengroep ging Chris Froome onderuit nadat hij was weggegleden op een witte streep. De Brit keerde snel terug in het peloton, dat jacht maakte op Bouwman.

De 24-jarige Bouwman, vorig jaar winnaar van een bergrit in de Dauphiné, zag zijn voorsprong teruglopen tot vijftien seconden, toen de Ecuadoriaan Richars Carapaz de jacht opende. De wittetruidrager was Bouwman binnen een mum van tijd gepasseerd, waarna de Nederlander stilviel.

Carapaz kwam solo over de streep, zeven seconden voor de favorietengroep, waar Davide Formolo het sprintje won voor Thibaut Pinot.

De klassementen na de achtste etappe

STER Reclame