Bagageafhandelaars op Schiphol ANP

Acties op Schiphol even klaar, FNV hervat onderhandelingen

time icon Aangepast

Het grondpersoneel op Schiphol stopt voorlopig met de stakingsacties. Hun vakbond, FNV Luchtvaart, gaat in op de uitnodiging van de werkgevers om maandag te praten over een nieuwe arbeidsvoorwaarden.

FNV Luchtvaart vertegenwoordigt 1650 bagage-afhandelaars en baliemedewerkers bij de bedrijven Aviapartner, Swissport en Menzies Aviation. De afgelopen weken werd het werk verschillende keren kort onderbroken. Ook hield het bagagepersoneel stiptheidsacties, waarbij de regels strikt worden nageleefd en bijvoorbeeld koffers die iets te zwaar zijn niet meer worden afgehandeld. Gisteren kondigde FNV nieuwe acties aan.

Inzet van FNV is een cao die geldt voor de hele sector, in plaats van voor de drie bedrijven afzonderlijk. Doordat deze ontbreekt kunnen verschillende bedrijven met elkaar concurreren op arbeidsvoorwaarden. FNV wil deze "race naar de bodem" stoppen. De bond vraagt bovendien om een loonsverhoging, een lagere werkdruk en "gezondere werkroosters".

Bij KLM, de grootste bagage-afhandelaar, werd niet gestaakt, omdat die onderhandelingen nog lopen. Ook KLM heeft een eigen cao.

STER Reclame