Suriprofs testen nieuwe spelregels tegen Fortuna Sittard

Aangepast
Edgar Davids in het shirt van de Suriprofs ANP Pro Shots

Het wordt 'de Wedstrijd van de Toekomst' genoemd; het duel tussen promovendus Fortuna Sittard en de Suriprofs dat vanmiddag in het stadion van Excelsior gespeeld wordt. Niet perse vanwege de talenten die in actie komen, maar vanwege een experiment met nieuwe spelregels.

Tijdens de wedstrijd in Rotterdam zijn vijf nieuwe regels van kracht:

Zuivere speeltijd

Twee keer 30 minuten in plaats van twee keer 45 minuten. De tijd wordt stilgezet als de bal uit het spel is en als de scheidsrechter fluit.

De self-pass

De speler mag het spel direct hervatten na het toekennen van een overtreding of uitbal door de scheidsrechter. Dan wel door te gaan dribbelen, dan wel door de bal naar een medespeler te passen. Marco van Basten is fan.

Intrap

In plaats van een ingooi. Vanaf het moment dat de bal op de zijlijn ligt, moet de bal binnen 5 seconden genomen worden.

Shoot-outs in plaats van penalty's bij gelijkspel

De nemer begint op 25 meter afstand van het doel en krijgt 10 seconden de tijd om te scoren.

Onbeperkt wisselen

'KNVB staat open voor innovaties'

De Wedstrijd van de Toekomst is een initiatief van de Jupiler League, dat wordt gesteund door de KNVB. "Het Nederlands voetbal en de KNVB hebben altijd open gestaan voor innovaties", zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal op de website van de bond. "Als we het voetbal op lange termijn leuk willen houden voor onze kinderen, moeten we wel kijken naar vernieuwingen."

In november vorig jaar ondersteunde de KNVB ook de wedstrijd tussen Quick Boys en FC Lisse, waarin werd geƫxperimenteerd met de self-pass, de intrap en zuivere speeltijd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

November: Lisse en Quick Boys experimenteren met de intrap en de self-pass

Aanjager

"Hoe vaker dit soort wedstrijden gespeeld worden, hoe meer mensen zien wat de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld de self-pass is. Het invoeren van nieuwe elementen aan het spel is tijdrovend, maar aan de invoering van de videoscheidsrechter, waar Nederland ook aanjager van is geweest, zie je dat het uiteindelijk ook resultaat oplevert", aldus De Jong.

STER Reclame