Fernando Alonso en Carlos Sainz. Jr
NOS SportAangepast

Sainz en Alonso hebben geen thuisvoordeel in Spanje

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

Fernando Alonso en Carlos Sainz hebben amper voordeel van hun thuisrace. Het Circuit de Catalunya is immers hét testcircuit van de Formule 1. "Het is zonde voor Carlos en mij dat we als het ware opgroeien op dit circuit en er vervolgens niks aan hebben. Alle teams en alle coureurs kennen deze baan als hun broekzak", zegt Alonso. "Van thuisvoordeel is totaal geen sprake."

Het contrast tussen de twee 'local heroes' is groot. Formule 1-veteraan Fernando Alonso uit Oviedo (Noord-Spanje) is de grote publiekstrekker van de Spaanse Grand Prix. De tweevoudig wereldkampioen van McLaren is bij de toegangspoorten naar het Circuit de Catalunya niet te missen.

Renault-coureur Carlos Sainz (23), afkomstig uit Madrid, is nog wat anoniemer, maar z'n overstap van Toro Rosso naar Renault kan daar snel verandering in brengen. "We hebben hier allebei een eigen tribune", zegt Alonso. "Het is terecht dat steeds meer mensen Carlos steunen. Hij is een groot talent en gaat nog mooie dingen laten zien."

Carlos Sainz Jr.

Carlos Sainz rijdt sinds eind vorig jaar voor een fabrieksteam. Na drie jaar Toro Rosso moet dat z'n kansen in zijn thuisrace vergroten, maar Sainz duwt zichzelf in een underdogpositie. "Ik heb de auto nog niet helemaal in m'n vingers en voel me nog niet honderd procent op m'n gemak."

"We moeten nog veel testen, aanpassen en zorgen dat ik één word met de auto. Dat kost tijd, maar vroeg of laat komt het goed. Ik werk keihard en het team ook", zegt de Madrileen die in 2015 debuteerde in de Formule 1 als teamgenoot van Max Verstappen.

Nog niet zo goed als de topteams

Sainz staat tiende in het WK, maar tankte twee weken geleden in de grand prix van Azerbeidzjan zelfvertrouwen met een vijfde plaats. "Dat is wel een vertekend beeld", zegt hij. "Ik reed daar een goede race, maar we profiteerden natuurlijk van de crash van Verstappen en Ricciardo. We moeten proberen het vierde team te blijven. Mercedes, Ferrari en Red Bull kunnen we nog niet aan."

Sainz op het circuit in Bakoe

Alonso staat er in het kampioenschap met een zesde plaats beter voor, maar ook hij benadrukt dat de realiteit minder rooskleurig is. "We zijn te traag en hadden verwacht veel competitiever te zijn. Toch ben ik blij met de start van het seizoen. McLaren is het enige team dat met beide auto's in alle races de finish heeft gehaald. We staan vierde in het kampioenschap voor constructeurs."

Alonso is na drie jaar ploeteren met Honda-motoren opgelucht dat hij sinds de overgang naar Renault-krachtbronnen weer aan de lopende band WK-punten scoort. "Ik zei twee maanden geleden bij de seizoensstart in Australië al dat de eerste races zwaar zouden worden, maar dat we veel progressie verwachten vanaf de zomer. Als je het zo bekijkt, sta ik er nu erg goed voor."

Ik hoop dat we onze fans waar voor hun geld kunnen geven en allebei punten pakken.

Fernando Alonso

Spaanse journalisten verheugen zich op een strijd tussen de veteraan en de jonge hond op het Circuit de Catalunya. "Het is toch een beetje de derby Oviedo-Madrid", schetst Alessandro Sala van de Spaanse website Tercerequipo. "Ze scheren 66 rondjes langs hun eigen tribunes en zullen op elkaars lip zitten. In Azerbeidzjan kwamen ze elkaar ook steeds tegen."

Alonso verwacht een dat het 'close' zal zijn. "De middenmoot is erg aan elkaar gewaagd. Ik denk dat er wel acht coureurs binnen 0,2 seconden zitten qua rondetijden. Ik hoop dat we onze fans waar voor hun geld kunnen geven en allebei punten pakken."

'Het verschil wordt kleiner'

"Om best of the rest te zijn moet ik niet alleen McLaren, maar ook Force India, Toro Rosso en Haas verslaan", vult Sainz aan. Dat gaat nog een kluif worden want ik merk dat de concurrentie steeds sterker wordt. Naarmate het seizoen vordert worden de gaten sowieso steeds kleiner."

Fernando Alonso vrijdag tijdens de eerste training

Een finish op het podium is volgens het Spaanse duo niet realistisch. "Als ik eerlijk ben zie ik dat we elke ronde minstens anderhalve seconde verliezen. Wat dat betreft leef ik nu in het WK boven m'n stand, maar ik geniet toch. Een jaar geleden stonden we hier nog op nul", zegt Alonso.

"Normaal gesproken vechten we dit weekend voor de zevende plaats. We moeten profiteren van incidenten bij andere teams. Voor een podium op eigen kracht hebben we nog een lange weg te gaan", aldus de McLaren-coureur die vijf jaar geleden z'n laatste F1-zege boekte.

Dromen van een thuiszege

"Natuurlijk droom ik van een thuiszege", zegt Sainz. "Daar doe ik het voor. Dat is het doel. Elke keer als ik ga trainen en elke keer als ik naar bed ga denk ik daaraan. Samen met Fernando hier op het podium staan zou geweldig zijn, maar dat zit er niet in. We moeten nog zeker een seconde per ronde sneller om de topteams te bedreigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl