Dani Hagebeuk NOS

Ajax-eSporter Hagebeuk weer kampioen: mensen kopen shirts met mijn naam

time icon Aangepast

Een live-uitzending op televisie, een prijzenpot van twee ton en handen die verzekerd zijn. De populariteit van eSports groeit wereldwijd, ook in Nederland. En de rek is er nog niet uit.

Voor het tweede jaar op rij is Ajax-eSporter Dani Hagebeuk kampioen geworden van de Nederlandse eDivisie, een kampioenschap tussen eredivisieclubs op computerspel FIFA dat over het hele seizoen wordt gespeeld. In de finale van het landskampioenschap versloeg Hagebeuk PSV'er Ali Riza Aygün met duidelijke cijfers: 5-1 en 0-0.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ajax-eSporter Hagebeuk opnieuw kampioen
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ajax-shirt met mijn naam

"Ik ben echt ontzettend blij dat ik voor het tweede jaar op rij de landstitel win", zegt Hagebeuk nadat de live-uitzending op televisie en internet was afgerond. "De eDivisie leeft heel erg in Nederland. En het wordt steeds groter. Mensen kopen Ajax-shirts met mijn naam achterop en willen op straat met me op de foto. Binnen no-time had ik 60.000 volgers op Instagram."

Bovendien is er goed geld te verdienen met eSports. Hagebeuk: "Bij het wereldkampioenschap was de prijzenpot het eerste jaar 20.000 euro. Dat ging het jaar daarna naar 200.000 euro", aldus de Ajacied. "Ik verwacht dat het dit jaar naar vier, vijf ton gaat."

Handen zijn verzekerd

Fulltime e-Sporter zijn, het is het leven van Hagebeuk. En dat wordt uiterst serieus genomen. "Mijn handen zijn verzekerd", vertelt Hagebeuk. "Als ze eraf vallen, krijg ik nog een tijd doorbetaald."

De Ajacied en ook zijn tegenstander Aygün, die onlangs de eerste e-interland ooit speelde, zijn mateloos populair. Honderden foto's van Hagebeuk met de schaal worden geschoten, fans gaan niet weg voor ze hun helden hebben gesproken. De schaal van de eDivisie staat het komende jaar opnieuw in Amsterdam.

STER Reclame