De Isla-raffinaderij op Curaçao
NOS NieuwsAangepast

Curaçaose raffinaderij plat, Venezuela levert geen olie meer

Het Venezolaanse staatsoliebedrijf staakt de levering van ruwe olie aan de Isla-raffinaderij op Curaçao. Het staatsoliebedrijf PdVSA doet dat om te voorkomen dat de olie in handen komt van het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhillips. Een kwart van de totale olie-export van Venezuela loopt via de raffinaderij op Curaçao, die al stil lag vanwege technische problemen.

ConocoPhillips legde vorige week beslag op installaties, voorraden en banktegoeden van PdVSA op Curaçao, Bonaire en Sint-Eustatius. In Venezuela werd tijdens het bewind van de vorige president Hugo Chávez een groot aantal projecten van de Amerikanen genationaliseerd. Een arbitragecommissie van de International Chamber of Commerce in Parijs heeft geoordeeld dat ConocoPhillips voor 2 miljard dollar gecompenseerd moet worden.

Bullenbaai

Daarop haalde Venezuela maandag negen olietankers weg uit de wateren rond Curaçao en Bonaire. Daarbij zaten ook tankers vol met Russische olie. Die olie is lichter en wordt op Curaçao gemengd met de zwavelhoudende Venezolaanse olie. Die mag zonder verdunning niet verkocht worden op de internationale oliemarkt.

Gistermiddag meldde de deurwaarder zich ook op Bullenbaai, aan de zuidkant van Curaçao. PdVSA heeft daar een grote overslagterminal, waar zestien miljoen vaten ruwe olie en geraffineerde producten kunnen worden opgeslagen.

Op Curaçao reageren vakbonden en toeleveranciers van de raffinaderij zenuwachtig op de laatste berichten. PdVSA weigert antwoord te geven op vragen van de media. De ongeveer duizend werknemers zijn bang dat ze aan het einde van de maand geen salaris krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl