Scheidsrechters Paul van den Assum en Coen van Bunge met de bril
NOS SportAangepast

Flitsbril helpt hockeyscheidsrechters aan '4K-kwaliteit'

Het was een opvallende verschijning donderdag bij de play-offwedstrijd tussen de hockeyers van Bloemendaal en Amsterdam. De scheidsrechters stonden voorafgaand aan de wedstrijd op het veld met een speciale bril.

Het dragen van de bril maakt onderdeel uit van een speciale training die de topscheidsrechters in Nederland volgen. Doel van de stroboscopische bril is om een scherper zicht en beter waarnemingsvermogen te creëren.

De glazen van de bril worden met een bepaalde frequentie zwart en weer transparant. Een bewegende bal wordt daardoor een reeks van stilstaande beelden. Met bril op, moeten de hersenen dan extra hard werken om die frames aan elkaar te koppelen. Als je de bril daarna afzet, zijn je ogen beter getraind om dat sneller en accurater te doen, en verbetert dus het zicht.

'En het werkt'

"En het werkt", zegt scheidsrechter Coen van Bunge. Hij gebruikte de bril gisteren voor het eerst voor de wedstrijd. "Echt ongelooflijk. Je hebt de bril voor de wedstrijd tien minuten op, en als je 'm weer afzet wordt je zicht zo scherp, 4k zeg maar."

In de rust zette hij de bril opnieuw op om zo voor de tweede helft hetzelfde effect te creëren. Wat Van Bunge betreft smaakt het naar meer. "Zondag bij de finale gebruik ik 'm weer."

Joyce Sombroek

De oog-training is niet nieuw in het hockey. Eerder deze week vertelde topkeepster Joyce Sombroek in Langs de Lijn En Omstreken: "Ik dacht: je traint alle spieren in je lichaam, waarom zou je dan je ogen niet trainen, zeker als keeper. Ik wilde een paar milliseconden sneller worden en heb getraind met bijvoorbeeld een knipperbril, waardoor het lijkt alsof je in de disco staat. Ik denk dat het heeft geholpen, al is dat natuurlijk moeilijk te meten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl