De Nederlandse 3x3 basketballers in actie op de WK in Nantes in 2017
NOS SportAangepast

3x3 basketbal krijgt profcompetitie in Nederland

Over twee jaar maakt het 3x3 basketbal z'n debuut op de Olympische Spelen in Tokio. Daarop vooruitlopend wordt in Nederland begonnen met de 3x3 Pro League, een competitie met twaalf mannenteams die in juli in drie rondes van twee dagen om de titel strijden. Er is ook prijzengeld te verdienen. In totaal zit er 20.000 euro in de pot.

Nederland timmert internationaal behoorlijk aan de weg in het drie-tegen-drie-basketbal, dat vooral op pleintjes wordt gespeeld en aan populariteit toeneemt. Zo wonnen de Nederlandse mannen bij de EK in 2016 brons en pakten ze een jaar later bij de WK zelfs zilver. De vrouwen veroverden in 2017 EK-brons.

Voorsprong

De NBB, de Nederlandse basketbalbond, hoopt met dit initiatief de voorsprong die Nederland heeft in het 3x3 basketbal vast te houden en mogelijk uit te bouwen. Volgend jaar zijn bovendien de WK in Nederland.

"Het is fantastisch dat we deze volgende stap kunnen maken", liet Jesper Jobse, 3x3 pionier en international weten. "Tokio 2020 is een belangrijk doel. Maar nog belangrijker is de 3x3 sport verder te professionaliseren, zodat we ook na de Spelen internationaal kunnen meedoen om de prijzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl