Anice Das NOS

In februari reed ze nog de 500 meter in Pyeongchang, nu is schaatsster Anice Das in de Indiase stad Mumbai om haar biologische ouders te zoeken. Dat valt niet mee, maar er is hoop dat het toch nog gaat lukken.

Das, geboren in 1985, was acht maanden oud toen ze samen met haar tweelingzus uit India werd geadopteerd. Nu zijn de zussen voor het eerst terug in Mumbai.

Ze wilden een paar jaar geleden al naar India, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Mijn zus was toen net zwanger, dat was niet het goede moment." Inmiddels is het kindje geboren en zijn de Olympische Winterspelen achter de rug. "Dit was het perfecte moment om te gaan."

Kindertehuizen

De tweelingzussen groeiden op bij Nederlandse adoptieouders. Ze zijn indertijd via een adoptiestichting naar ons land gekomen. Sinds 28 april zijn ze in Mumbai om ziekenhuizen en kindertehuizen te bezoeken.

Tot nu toe heeft dat nog niet veel opgeleverd. "Ze geven geen informatie. Het eerste kindertehuis zegt dat de informatie bij een ander kindertehuis ligt, en dat zegt weer dat het bij het eerste kindertehuis ligt."

Ik ben eigenlijk heel benieuwd of ze gelukkig zijn. En of ze weleens aan ons denken.

Anice Das

Volgens Anand Kaper, tot voor kort bestuurslid van United Adoptees International, is het een bekend gegeven dat Indiase kindertehuizen niet meewerken. Het programma Spoorloos is om die reden vrijwel nooit in India, zegt Kaper. "De reden is dat Spoorloos tegen dezelfde problemen aanloopt. Kindertehuizen geven gewoon geen informatie."

Er zijn sinds het begin van de jaren 70 meer dan 3000 adoptiekinderen uit India naar Nederland gekomen, weet Kaper. "Vaak werd gezegd dat armoede de reden was om de kinderen af te staan, maar nu blijkt dat het ook gebeurde omdat moeders ongetrouwd waren of dat het kind geboren was uit een buitenechtelijke relatie."

Lichtpuntje

De tehuizen hebben de biologische ouders vaak beloofd dat hun identiteit nooit zal worden prijsgegeven. "Dat argument gebruiken ze nog steeds. Maar misschien dat de ouders nu toch contact willen."

Voor Das en haar tweelingzus is er een lichtpuntje: een ziekenhuis in Mumbai is mogelijk wél bereid informatie over hun ouders te geven. "Alleen degene die geautoriseerd is om de documenten te geven, komt in juni pas weer terug. Daar moeten we op wachten."

Intussen is de aanwezigheid van de topschaatsster niet onopgemerkt gebleven in India. Kranten berichten erover en Das heeft een interview gegeven over haar indrukken van haar geboortestad.

Mocht de zoektocht slagen, dan hoopt Das haar biologische ouders te kunnen vragen hoe het met ze gaat. "Mijn zus is zelf ook moeder geworden. Zij heeft vooral de behoefte om van moeder tot moeder te kunnen praten. Ik ben eigenlijk heel benieuwd of ze gelukkig zijn. En of ze weleens aan ons denken."

STER reclame