Max Verstappen is in Bakoe bij de GP na een aanvaring met Daniel Ricciardo uitgevallen. De Australiër reed van achteren hard op Verstappen in en beiden vielen uit
NOS SportAangepast

Verstappens teamgenoot wil liever niet meer over de crash Bakoe praten

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

Hij won dit seizoen al een grand prix en staat in de WK-stand veel hoger dan zijn teamgenoot Max Verstappen. Maar daar gaat het deze dagen in Barcelona, zondag het decor van de vijfde grand prix van dit seizoen, nauwelijks over. Red Bull-coureur Daniel Ricciardo moet in een ontmoeting met journalisten in de Spaanse stad vooral uitleggen hoe hij gaat voorkomen dat de 'Bulls' elkaar weer in de wielen rijden. Vier vragen aan de Australische coureur.

Een botsing tussen teamgenoten is de grootste nachtmerrie van een Formule 1-renstal. Is alles uitgepraat?
"We hebben het er uitgebreid over gehad, vanuit alle perspectieven. Wat hadden wij als coureurs beter kunnen doen? Had teambaas Christian Horner eerder moeten ingrijpen om het in de kiem te smoren? Had onze crew anders moeten handelen?"

"Ieders rol kwam aan bod. Het was een lange discussie. Natuurlijk is het zo dat Max en ik het incident hebben gecreëerd. Wij zijn de coureurs en het is logisch dat we er op worden aangesproken, maar het was een serie gebeurtenissen die leidde tot de crash. Een optelsom. Het lag niet alleen aan de coureurs. Maar we moeten voortaan wel wat meer respect voor elkaar hebben. Anderzijds: het gevecht met Max was de hele race al intens en heftig. Er was veel adrenaline. We hebben ook genoten."

Had je de crash kunnen voorkomen? Iedereen die de race volgde, leek ervan overtuigd dat het wel fout móést gaan tussen Verstappen en jou...
"Als je de race terugkijkt, is dat een logische conclusie, maar het is een te makkelijk oordeel. Ik was niet verbaasd dat het misging, hoewel ik het natuurlijk wilde voorkomen. Ik voel me niet schuldig. Toen ik de aanval inzette, was er ruimte en tijd genoeg. Maar toen ging de deur dicht. Ik heb geprobeerd een crash te voorkomen door uit te wijken, maar er was geen ontsnappingsroute meer."

Daniel Ricciardo in Barcelona, daags voor de grand prix aldaar

"Je verliest op zo'n moment alle neerwaartse druk en de remmen blokkeren meteen. Dan is het einde oefening. Wat ik mezelf kan verwijten is dat ik misschien niet duidelijk genoeg was naar het team. Ik schreeuw niet op de boordradio dat ik sneller ben dan Max. Ik praat. Misschien moet ik daar iets aan doen."

De teamleiding wil Verstappen en jou gelijk behandelen. Er komen geen stalorders, er is geen eerste of tweede rijder. Maar hoe gaat Red Bull Racing voorkomen dat jullie elkaar opnieuw in de wielen rijden?
"Als we weer in een situatie dreigen te belanden dat we gaan 'wheelbangen', komt er waarschijnlijk een commando via de boordradio. Zoiets als 'swap cars'. Dan gaan we wisselen van positie. Zeker als de achterste coureur echt sneller is, kan het verstandig zijn in te grijpen en hem als het ware te bevrijden van z'n teamgenoot."

Christian Horner, teambaas van Red Bull

"Ik kan niet garanderen dat het gebeurt, maar het is wel ter sprake gekomen. Formule 1 is immers ook een teamsport. De belangen zijn groot. We hebben in Bakoe veel WK-punten in het putje gegooid, maar Max en ik houden er nu eenmaal niet van om zestig rondjes achter elkaar aan te rijden."

"Ik zou het trouwens wel fijn vinden om nu een vraag te krijgen die niet over de crash in Bakoe gaat."

De grand prix van Spanje wordt beschouwd als een tweede start van het seizoen. Alle teams komen met 'updates' en 'upgrades' die hun auto's nog sneller moeten maken. Waar komt Red Bull mee?
"De auto is al erg goed, maar als alles klopt maken we een sprong. Er zitten allemaal nieuwe, gekke dingen op de auto, de RB14, vooral aerodynamisch. Uiteraard doen alle teams dat en regent het grootse plannen en beloftes, maar de praktijk wil nog weleens anders uitpakken."

"Of het ons voorwaarts helpt? Ik denk het wel. Maar ach: als het ons niet sneller maakt, ziet het er in ieder geval lekker 'cool' uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl