In Sudan is een 19-jarige vrouw ter dood veroordeeld voor de moord op haar man. Volgens actievoerders deed zij dat omdat hij had geprobeerd haar te verkrachten. Ze vragen nu president Omar al-Bashir om de vrouw gratie te verlenen en haar niet op te hangen. Op Twitter is de hashtag JusticeForNoura populair.

De vrouw zou tot haar daad zijn gekomen uit zelfverdediging. Noura Hussein was 16 jaar toen haar vader haar dwong te trouwen met haar neef. Ze weigerde dat en dook drie jaar onder bij een bekende.

Nadat haar vader had verteld dat het huwelijk was geannuleerd, keerde ze vorige maand terug naar haar ouderlijk huis in de hoofdstad Khartoem. De vader bleek te hebben gelogen: het huwelijk ging gewoon door. Tijdens de huwelijksnacht weigerde de vrouw seks met haar neef.

Op de zesde dag van het huwelijk verkrachtte de man haar. Drie mannen hielden de vrouw in bedwang terwijl haar man zijn gang ging. Toen de man het een dag later weer probeerde, stak de vrouw hem dood.

In Sudan geldt de sharia, de islamitische wetgeving gebaseerd op de Koran. De familie van de vermoorde man mocht kiezen: de vrouw moest een schadevergoeding betalen of worden opgehangen. De familie koos het laatste. De vrouw heeft nu 15 dagen om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Doet ze dat niet, wordt ze opgehangen.

STER reclame