Max Verstappen in aanloop naar de grand prix van Spanje
NOS SportAangepast

Verstappen gaat echt niet zeggen dat hij uit vorm is

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

De beste prestatie van Max Verstappen in 2018 is veelzeggend: vijfde in China. Het dieptepunt is vers: anderhalve week geleden elimineerden Red Bull-teamgenoten Verstappen en Daniel Ricciardo elkaar volgas op het rechte stuk van het circuit tijdens de GP in Bakoe.

In Barcelona, waar zondag alweer de volgende race op het programma staat, blikt Verstappen nog één keer terug op de clash van Azerbeidzjan. Niet dat hij er veel zin in heeft om het incident nogmaals te belichten, maar er is geen ontkomen aan. Dankzij het legertje aan internationale journalisten dat hem het hemd van het lijf vraagt. Ze willen weten hoe de drievoudig grand prix-winnaar terugblikt op de mislukte race. En wat hij ervan heeft geleerd.

"Je wilt niet crashen met je teamgenoot. We gaan zorgen dat dat niet meer gebeurt. Hoe? Door iets meer afstand te houden, iets meer ruimte te geven, wat marge in te bouwen. Een paar millimeters. Ja, Formule 1 is millimeterwerk", aldus de coureur.

Te gretig?

Verstappen is het ook niet eens met de kritiek van de Red Bull-leiding. Volgens teambaas Christian Horner is de Nederlander af en toe iets te gretig. "Nee, dat ben ik totaal niet. Ik ben niet over-eager."

De suggestie om in een race een procentje of twee voorzichtiger te zijn wijst hij fel van de hand. "Dan rij je dus laatste. Of je rijdt tien jaar lang anoniem je rondjes. Mensen die zeggen dat het een procentje minder kan, zijn geen Formule 1-coureur."

Verstappen: het momentum is even weg

Teamgenoten Verstappen en Ricciardo hebben allebei op het hoofdkwartier van Red Bull in het Engelse Milton Keynes excuses aangeboden aan de circa 800 werknemers die hun auto prepareren.

"Iedereen snapt dat dit een keer kan gebeuren. We zijn allemaal racers. We hebben hen bedankt voor hun werk en gezegd dat het ons spijt. Dat is normaal na zo'n weekend. Daniel en ik zijn ook niet blij dat dit is gebeurd."

In de relatie met zijn teamgenoot zit volgens Verstappen geen deuk. "Ik zag Daniel kort na de race en het was eigenlijk meteen goed. We hebben veel respect voor elkaar. We hebben een fout gemaakt, maar er zijn 'no hard feelings'. Het is gebeurd. En nu gaan we weer verder. Naar de volgende race."

Geen stalorders, misschien iets rustiger

Verstappen bevestigt dat het team van Red Bull geen stalorders gaat opleggen, maar er komt wel een subtiele aanpassing. "Het kan zijn dat het team in een situatie zoals in Bakoe een coureur gaat vragen even iets rustiger aan te doen, maar ze vertrouwen ons nog steeds. We mogen blijven vechten", benadrukt de coureur.

Max Verstappen en Daniel Riccardo

De prestaties van Verstappen dit seizoen doen denken aan een spits die al een aantal wedstrijden droog staat. Zijn talent staat buiten kijf, maar het scoren lukt even niet. Is hij uit vorm? "Nee. Het is moeilijk uit te leggen. Het is een combinatie van factoren en het zit gewoon even tegen. Dat gebeurt soms. Dat is in andere sporten net zo. Natuurlijk gaat het in je hoofd zitten, maar ik ben daar niet steeds mee bezig."

'Het komt goed'

Het is ook niet de eerste keer dat de 20-jarige Nederlander een reeks tegenslagen moet incasseren. "Ik heb het ook in karting en in de Formule 3 meegemaakt. Ik maak me geen zorgen. Dat doe ik pas als we erg traag zijn en dat is gelukkig niet het geval."

Verstappen vervolgt: "De resultaten op de racedagen zijn niet geweldig, maar de snelheid is er. Het is fijn om te weten dat we een goede auto hebben. Het gaat vanzelf weer lopen als het een keer meezit. Een vlekkeloos weekend en het komt goed."

Achterstand verkleinen

Verstappen wil zijn vingers echter niet branden aan een prognose voor de grand prix van Spanje aankomende zondag. "Ik hoop dat we het gat met Mercedes en Ferrari nog iets verkleinen. Zeker in de kwalificatietraining moeten we een sprong voorwaarts kunnen maken. Ik ben optimistisch, maar andere teams zitten natuurlijk niet stil. Ik weet nog niet of het podium haalbaar is. Ik moet gewoon het beste uit de auto halen en dan ben ik tevreden."

Een nieuwe zeperd voor het team van Red Bull ligt in ieder geval niet voor de hand. Verstappen verwacht namelijk niet dat hij in Spanje opnieuw in aanraking komt met zijn teamgenoot. "Jullie hoeven je daar geen zorgen over te maken. Je kunt op dit circuit toch niet inhalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl