Esteban Chaves (l) en Simon Yates komen over de finish
NOS WielrennenAangepast

Chaves wint op Etna, Yates pakt roze, Dumoulin blijft tweede

Esteban Chaves heeft de zesde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. In de rit van Caltanisetta naar de Etna ontsnapte de Colombiaan op 5 kilometer van de streep uit de kopgroep. Zijn teamgenoot Simon Yates werd tweede en is de nieuwe rozetruidrager.

Tom Dumoulin werd achtste en finishte in de groep met de andere favorieten op 0.26. Ook Chris Froome zat daarbij. Dumoulin blijft tweede in het klassement. Zijn achterstand op Yates is 0.16.

Gesink en Oomen ten aanval

Na een reeks mislukte aanvallen ontstond er op zo'n honderd kilometer van de meet een vluchtgroep van 28 renners, onder wie Robert Gesink en Sam Oomen. De groep nam ruim drie minuten afstand, maar door toedoen van BMC en later vooral Astana was er van die marge aan de voet van de Etna nog minder dan de helft over.

Gesink demarreerde in de eerste meters van de vijftien kilometer lange slotklim. De kopgroep spatte vervolgens uiteen, maar Alessandro De Marchi en Ben Hermans namen de aanval van de Varssevelder over.

Het peloton onderweg in de zesde etappe van Caltanissetta naar de Etna

Na de pittige eerste kilometers bleven de negen sterksten over. Vanuit die groep waagde Giulio Ciccone zijn kans. Sergio Henao, Chaves, Di Marchi, Oomen, Diego Ulissi, Sébastien Reichenbach en, op het tandvlees, ook Gesink pikten aan.

Ook in de groep met klassementsrenners werd op de Etna al snel het kaf van het koren gescheiden. Onder de eersten die afhaakten waren Louis Meintjes en Davide Formolo.

Dennis moet passen

Ook rozetruidrager Rohan Dennis moest op vijf kilometer van de meet passen. Ciccone ging vlak daarvoor weer aan, maar Chaves bleek bedrevener in het dansen op de vulkaan, reed naar de Italiaan toe en ging er vandoor.

Op ruim een kilometer van de finish zette Yates aan. Hij demarreerde vanuit de groep met kanshebbers in een streep naar zijn teamgenoot, reed met hem naar de finish en liet de dagprijs aan Chaves in de wetenschap dat het roze voor hem zou zijn.

Daarachter had Froome het een aantal keer zwaar, maar de Brit kwam telkens terug. Dumoulin oogde sterker, maar was niet opgewassen tegen de demarrage van Yates.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl