AFP

In een kliniek bij Basel is David Goodall overleden. De 104-jarige Australiër kwam de afgelopen weken in de publiciteit omdat hij klaar was met zijn leven, maar in eigen land geen stervenshulp kon krijgen.

In Zwitserland vond hij die hulp wel. Een arts bracht aan het begin van de middag een infuus aan, waarna Goodall zelf de knop omdraaide en het dodelijke middel zijn lichaam instroomde. Zijn kleinkinderen waren bij het overlijden.

Voormalig arts Philip Nitschke was erbij toen Goodall zijn laatste woorden uitsprak:

Goodall sterft na 104 jaar: 'Ik ben heel blij dat er een eind aan komt'

De hoogbejaarde Goodall was niet ziek, maar wilde dood omdat hij zijn leven niet meer leuk vond. "Ik vind het heel jammer dat ik zo oud ben geworden", zei hij onlangs in een interview.

Gisteren zei hij op zijn laatste persconferentie dat er best nog dingen waren die hij had willen doen in zijn leven. "Maar het is te laat. Ik vind het niet erg om ze te laten." Goodall heeft zijn lichaam afgestaan aan de wetenschap.

Goodall hoopte dat zijn actie bijdraagt aan het legaliseren van euthanasie en hulp bij zelfdoding in Australië. Dat is nu in heel het land verboden, alhoewel de deelstaat Victoria, waar bijvoorbeeld Melbourne ligt, per juni 2019 euthanasie toestaat als iemand terminaal ziek is.

STER reclame