Straatnaamcommissie was tegen Johan Cruijffplein

Aangepast
Standbeeld van Johan Cruijff op het Stadionplein ANP

Het voorstel om het Amsterdamse Stadionplein om te dopen tot Johan Cruijffplein werd afgekeurd door de straatnamencommissie. Dat blijkt uit een document dat deze commissie in december naar het college stuurde.

Burgemeester en wethouders negeerden dit advies. Ze vonden dat er "genoeg positieve dingen" waren om het Stadionplein van naam te veranderen. Het Stadsdeel Zuid was eveneens voor. Op 1 juni gaat de naamswijziging in.

De wijkraad Zuid West zal alle juridische middelen aangrijpen om de naamsverandering te voorkomen, zegt voorzitter Simon Bornstein.

Als het niet lukt om het omdopen tegen te houden, zal Menno Köhler - opsteller van een petitie tegen de naamsverandering - de nieuwe straatnaamborden overplakken met stickers met Stadionplein. Keer op keer. De petitie is zo'n 3000 keer ondertekend.

Vijf jaar dood?

De straatnamencommissie weegt altijd een aantal criteria. De commissie kon instemmen met een passend eerbetoon in de openbare ruimte en wilde een uitzondering maken op de regel dat vernoemde personen vijf jaar overleden moeten zijn. Cruijff overleed maart 2016, maar vanwege zijn "uitzonderlijke verdiensten" streek de commissie wat dat betreft met de hand over het hart.

Maar een straatnaam moet wel passen in de omgeving. Bij het Stadionplein verwijzen alle straatnamen naar de Oudheid. Dus is er volgens de commissie "geen samenhang". Bovendien zou er verwarring kunnen ontstaan met het plein bij de Arena. Dat stadion is ook naar Cruijff vernoemd.

Daarnaast betreurt de commissie het dat de goed ingeburgerde straatnaam Stadionplein verloren gaat. Bovendien moet zo'n beslissing gedragen worden door bewoners, omdat hun adres verandert. Die waren niet enthousiast. De commissie sprak zich daarom uit tegen de naamsverandering.

Menno Köhler
@MennoKohler
Geheime stukken over naamswijziging #stadionplein #johancruijffplein #johancruijffarena #johancruiff #gemeenteamsterdam #schanden #geheimestukken
9 maanden geleden

Ook het voorstel om plekken in de wijk Betondorp (waar Cruijff opgroeide) en het deel van de Middenweg waar het oude Ajax-stadion De Meer was naar de beroemde voetballer te noemen, werden afgekeurd door de commissie, schrijven NH Nieuws en AT5.

Oud-burgemeester Eberhard van der Laan, die in oktober 2017 overleed, was een Ajaxfan en bewonderaar van Cruijff. Hij noemde hem "misschien wel de beste voetballer ooit". Volgens hem heeft de beroemde 'nummer 14' grote betekenis gehad voor de stad.

Van der Laan regelde dat de Amsterdam Arena werd omgedoopt tot Johan Cruijff Arena. In april werd het logo onthuld; bij de start van het volgende seizoen gaat die naamswijziging in.

Dit is een artikel van

STER Reclame