NOS NieuwsAangepast

Zomerweer: zeevonk zorgt voor magische taferelen

Het zwoele zomerweer zorgde de afgelopen dagen voor sprookjesachtige beelden langs de kust. De zee lichtte op sommige plekken fluoriserend blauw op. Dat kwam door noctiluca miliaris, oftewel zeevonk.

Zeevonk is een eencellige algensoort die de eigenschap heeft op te lichten. Dat komt vooral voor bij kalm zomerweer. Als de alg in beweging wordt gebracht, zorgt een chemische reactie ervoor dat-ie licht geeft. Daarmee probeert het organisme vijanden af te schrikken.

In deze video, van vannacht op Terschelling, is het letterlijk schitterende effect goed te zien:

Sprookjesachtige beelden: zeevonk kleurt Noordzee blauw

De beelden zijn gemaakt door Raymond Kamstra. Hij trok de afgelopen vijf nachten met zijn camera langs de stranden van Terschelling om de magie van de zeevonk vast te leggen. De 34-jarige amateurfotograaf uit Heerhugowaard was vorig jaar ook al op het eiland. "Toen heb ik voor het eerst zeevonk meegemaakt. Daarom ben ik dit jaar weer naar Terschelling gegaan en de eerste nacht was het meteen raak."

Kamstra heeft een extra lichtgevoelige videocamera om het verschijnsel vast te leggen. Daardoor is de felblauwe gloed goed te zien. Maar in het echt is het nog mooier. En ook leuker, want bij iedere stap in het water licht de zee op. "Ik ben daar als een kind aan het rondlopen in het water."

De algen verlichtten de zee deze week niet alleen bij de wadden. Afgelopen maandag werd het lichtspektakel ook bij Katwijk gesignaleerd.

In het noorden van Friesland en Groningen was deze week ook nog een ander bijzonder verschijnsel te zien: het noorderlicht. Om dat goed waar te nemen had je ook daarvoor een lichtgevoelige camera nodig. "Ik sta nog te stuiteren", schrijft Johan van der Wielen bij de foto die hij afgelopen zondag op Instagram zette.

Ook bij de NOS kwamen foto's binnen van beide fenomenen. Op deze foto vanaf Ameland zijn zowel het noorderlicht als de oplichtende zeevonk te zien:

Rafael Martig stuurde ons deze foto van zeevonk en het noorderlicht op Ameland

De fotograaf, Rafael Martig, liet bij deze foto de sluiter 20 seconden openstaan om ook de sterrenhemel goed in beeld te brengen, en liet vrienden door het water lopen om de algen te 'activeren'. "Het lijkt gewoon alsof je door de glitter loopt, echt bijzonder."

Zeevonk is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan bij grote concentraties wel irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken. Om die reden werd in de zomer van 2015 zwemmers afgeraden om de Noordzee in te gaan tussen Scheveningen en Katwijk. Toen was er sprake van een veel grotere concentratie zeevonk dan nu.

Raymond Kamstra had geen last van huidirritaties. Nu het weer wat kouder en natter wordt, zal het lichtspektakel in zee snel voorbij zijn, denkt hij. "Maar ik blijf hier nog tot in juni, dus hopelijk komt het nog terug. En anders volgend jaar weer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl