Joyce Sombroek
NOS SportAangepast

Tophockey zit er niet meer in, maar Sombroek treurt niet

Joyce Sombroek werd Europees kampioene, wereldkampioene, olympisch kampioene en twee keer uitverkozen tot beste keepster van de wereld. Op het WK van 2014 kreeg ze zelfs geen enkele goal tegen. "Na dat toernooi kreeg ik een tegeltje met de tekst: zero is nothing, but for a goalkeeper zero is everything."

Sombroek is pas 27 jaar en in haar volle prijzenkast zou best nog ruimte zijn voor meer trofeeën. Maar Sombroek is geen tophockeyster meer. Vorige maand zette ze een punt achter haar carrière, omdat ze te veel last kreeg van een slepende heupblessure.

In Langs de Lijn En Omstreken blikt ze terug op haar carrière. "Ik heb er absoluut geen spijt van, maar ik heb er wel een blessure aan overgehouden."

Heupklachten

Sombroek kampt al drie jaar met klachten aan haar rechterheup. "Dat komt omdat ik vaak een split maak. Die extreme beweging zorgt bij mij voor extra druk op het gewricht. Dat gebeurt steeds op dezelfde plek en daardoor zitten er twee vochtholtes in mijn heup. Dat is ook niet iets wat je makkelijk kan opereren."

Hoogtepunten imposante loopbaan Sombroek

Sombroek heeft ondanks de blessure nog enkele jaren aan de top kunnen spelen. "Ik moest ervoor zorgen dat ik mijn kracht behield en genoeg rust nemen. Maar ik kreeg er ook in het dagelijks leven steeds meer last van. Nu ik gestopt ben, voel ik het gelukkig al minder."

Keepen in de hoofdklasse en bij Oranje zonder die split was eigenlijk geen optie, voor Sombroek. "Er zijn veel keepers die duiken naar de ballen, maar dit was wel een van mijn kenmerken. Ik heb heel veel ballen met mijn tenen gestopt."

Werken in het ziekenhuis

Zo beheerst als Sombroek vertelt over het einde van haar carrière, zo moeilijk was het om de knoop daadwerkelijk door te hakken. "Ik heb er wel slapeloze nachten van gehad. Het is heel moeilijk om ballen te laten gaan in trainingen, omdat je niet meer voor honderd procent kan gaan. Je wil het voor het team zo goed mogelijk doen."

"Ik zie dit als mijn eigen keuze", stelt Sombroek, die niet wil spreken van een gedwongen afscheid. "Ik stop niet alleen vanwege die heup, ik was ook toe aan een andere fase in mijn leven. Bijvoorbeeld mijn studie geneeskunde. Over anderhalve maand studeer ik af als arts en dat werk is niet te combineren met hockeyen."

Sombroek (r) na het behalen van de wereldtitel in 2014

Sombroek probeert nu andere sporten uit. "Ik ben een beetje aan het tennissen en vind voetbal ook leuk. Niet als keeper, hoor, gewoon lekker spelen."

Dat is ook niet zo gek, want tot haar elfde speelde ze nog als spits bij haar jeugdclub in Lochem. "Ik vond het allebei leuk en wisselde het eerst af. Laatst vond ik een rapportje terug, waarop stond: 'Joyce kan zowel heel verdienstelijk hockeyen als keepen'. Dat keepen vond ik gewoon heel erg leuk, ik vond het een mooie uitdaging.

Training voor de oogspieren

Sombroek hield er bijzondere oefeningen op na om de top te bereiken en daar te blijven. "Ik dacht: je traint alle spieren in je lichaam, waarom zou je dan je ogen niet trainen, zeker als keeper. Ik wilde een paar milliseconden sneller worden en heb getraind met bijvoorbeeld een knipperbril, waardoor het lijkt alsof je in de disco staat. Ik denk dat het heeft geholpen, al is dat natuurlijk moeilijk te meten."

Sombroek kijkt met trots terug op haar carrière. "Als speelster had ik het Nederlands team nooit gehaald. Maar door hard te werken ben ik van een klein meisje in Lochem uitgegroeid tot de beste keeper van de wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl