'De passie die Advocaat heeft, missen de spelers van Sparta'

Aangepast
Gérard de Nooijer ANP

"Bij ons in Vlissingen was het bevrijdingsfestival. Na de 1-0 van SC Cambuur zijn vrienden van me die naar de wedstrijd aan het kijken waren daar maar naartoe gegaan. Ze hebben wel iets gemist."

Het is een understatement van heb ik jou daar, uitgesproken door Gérard de Nooijer, trainer van FC Dordrecht. Op dit moment misschien wel het meest geliefde voetbalteam op de Nederlandse velden.

Krankzinnige tweeluik

En dat heeft alles te maken met het krankzinnige tweeluik in de strijd om promotie met Cambuur, vorige week. Thuis met 4-1 verliezen, tijdens de return in Friesland na 45 minuten gaan rusten met een 1-0 achterstand, die vervolgens ombuigen in een 4-1 voorsprong en uiteindelijk Cambuur na strafschoppen uitschakelen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Na sensationele comeback maakt Dordrecht zich klaar voor Sparta
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

En dus heeft de nummer dertien van de Jupiler League nog altijd een kans om te promoveren naar de eredivisie. De volgende ronde is de reistijd in ieder geval een stuk minder: Sparta is vanmiddag (16.45 uur) de tegenstander.

"Ik heb ze zondag zien spelen. Dat was niet best", concludeert De Nooijer, die de Rotterdammers in eigen huis met 5-2 onderuit zag gaan tegen Heracles Almelo.

De passie van Advocaat

"Natuurlijk zijn zij favoriet. Sparta heeft de betere spelers. Maar wij hebben echt een team waarin voor elkaar geknokt wordt."

De Nooijer heeft veel respect voor zijn ervaren collega op de andere bank: Dick Advocaat. "Dat vind ik wel bijzonder. De passie die hij heeft, hebben zijn spelers niet. Advocaat gaf ons niet voor niets een compliment over onze mentaliteit."

Het schema van donderdag 10 mei:

12.30 uur:

Telstar-De Graafschap

14.30 uur:

Emmen-NEC

16.45 uur:

FC Dordrecht-Sparta

20.00 uur:

FC Almere City-Roda JC

De returns zijn zondag 13 mei.

Voormalig verdediger De Nooijer begon zijn professionele loopbaan in 1988 bij Sparta, waarvoor hij tien seizoenen speelde. "Ik voel een speciale band met de club. Mijn zoon Bradley heeft er gespeeld en mijn andere zoon gaat er in de jeugd spelen."

De coach van Dordrecht verwacht mooie duels met Sparta. "Zij zijn bang om te degraderen en wij hebben niets te verliezen."

1/2Spartaan Gérard de Nooijer (r) in duel met Rik Platvoet van FC Twente in 1994 ANP
2/2Gérard (r) en zijn broer Dennis de Nooijer in 1996 samen bij Sparta ANP

Alle wedstrijden zijn rechtstreeks te volgen via het liveblog op NOS.nl. Samenvattingen van FC Dordrecht-Sparta en FC Almere City-Roda JC zijn te zien in het Sportjournaal en het late Journaal.

STER Reclame