Leden van de Boy Scouts of America EPA

Drie letters kunnen een wereld van verschil maken, ervaart Boy Scouts of America. Een week nadat de grootste scoutingorganisatie van Amerika aankondigde het woord 'Boy' uit de naam te halen, verliest het zijn grootste aanbrenger van leden: de mormoonse kerk.

Vanaf december 2019 stuurt de kerk zijn kinderen niet meer naar de Scouts BSA, zoals de scoutinggroep vanaf februari volgend jaar heet. Er waren al spanningen en de naamswijziging was de druppel voor de mormoonse kerk, die elk jaar de meeste kinderen stuurt naar de in Amerika populaire scoutingkampen (vorig jaar zo'n 425.000 van de in totaal 2,3 miljoen Boy Scouts).

Liberale koers

Hoewel de scoutingorganisatie en de kerk er in een gezamenlijke verklaring met geen woord over reppen, is het een publiek geheim dat het conservatieve kerkgenootschap uit Utah niet blij is met de liberale koers van de scoutingclub in de afgelopen jaren.

Met die koers hoopt de scouting aantrekkelijker te worden voor een breder publiek. Vijftien jaar geleden telde de organisatie nog een miljoen leden meer dan nu.

In 2013 besloot Boy Scouts of America homoseksuele jongeren toe te laten. Vorig jaar waren voor het eerst transgenders welkom.

Recent besloot de club vanaf volgend jaar meisjes toe te laten tot de scoutingkampen, wat de aanleiding was voor de naamswijziging en voor de mormonen dus de aanleiding om geen scouts meer aan te brengen. De kerk gaat na 2019 zijn eigen scoutingkampen organiseren.

Begrip in de VS

Boy Scouts of America is al ruim honderd jaar een begrip in de VS. Ieder jaar sturen miljoenen Amerikanen hun kinderen naar de scouting. Tijdens de kampen komen ze in aanraking met sport, normen en waarden en discipline. Meerdere Amerikaanse presidenten waren lid van de organisatie. John F. Kennedy was in 1961 de eerste Boy Scout die het schopte tot het Witte Huis.

STER reclame