In de rechtszaal lag de kei waar de vrouw tegenaan reed
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Celstraffen geëist voor ernstig ongeluk door keien op de weg

Justitie heeft celstraffen geëist tegen drie jongens die in juni vorig jaar zware keien op een weg zouden hebben gelegd in Schijndel. Een 32-jarige automobiliste raakte zwaargewond doordat ze met haar auto tegen de keien reed. Het slachtoffer was op het moment van het ongeluk tien weken zwanger.

Justitie noemt de actie poging tot moord. Vanmiddag werd tegen de oudste verdachte 20 maanden jeugdgevangenis geëist, waarvan vier voorwaardelijk. De verdachte was op het moment van het ongeluk 18 jaar. De zaken van de andere twee verdachten werden achter gesloten deuren behandeld omdat ze destijds minderjarig waren.

Ook die eisen zijn inmiddels bekend. Tegen de jongen die toen 17 jaar was is ook 20 maanden jeugddetentie - waarvan vier voorwaardelijk - geëist. De 16-jarige jongen hoorde een lagere strafeis, omdat hij volgens het OM verminderd toerekeningsvatbaar is. Het OM wil dat hij 16 maanden jeugddetentie krijgt, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Voorbedachte rade

Volgens de officier van justitie is er sprake van voorbedachten rade omdat de jongens een 40 kilo zware kei zo'n 100 meter hebben versleept. "In die 100 meter hadden ze zich kunnen bedenken. Ze hebben bewust het risico genomen dat er iemand om het leven kon komen."

Het slachtoffer zit door de aanrijding in een rolstoel. Ze zal nog jaren moeten revalideren. Haar baby hield aan het ongeluk niets over. De vrouw beviel in januari van een gezonde dochter.

De advocaat van het slachtoffer wil dat verdachten schadevergoeding betalen omdat ze niet kan werken en haar huis en auto moest aanpassen. Daarbovenop wil hij 150.000 euro smartengeld.

Kattenkwaad

De inmiddels 19-jarige man vertelde volgens Omroep Brabant dat ze kattenkwaad wilden uithalen en dat het de bedoeling was dat de automobilist zou stoppen voor de kei op de weg. De jongens hadden na het stappen al vaker paaltjes, takken en een fiets op de weg gelegd om mensen te laten stoppen.

Op de bewuste avond in juni hoorde hij bij het wegrennen een klap, zei hij tegen de rechter. In de rechtszaal barstte hij in tranen uit. "Ik heb er spijt van", zei hij.

De officier van justitie neemt het de jongeren kwalijk dat ze zichzelf niet hebben gemeld. Na uitgebreid onderzoek werden de verdachten na zeven maanden aangehouden.

Advertentie via Ster.nl