Reuters
NOS NieuwsAangepast

Drie Amerikaanse gevangenen Noord-Korea vrijgelaten

Drie Amerikanen die gevangen zaten in Noord-Korea, zijn vrijgelaten. Ze zijn samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo al onderweg naar de luchtmachtbasis Andrews bij Washington, heeft president Trump bekendgemaakt.

Volgens de Amerikaanse president lijken de drie in goede gezondheid. Trump twittert dat hij de Amerikanen zelf op de luchtmachtbasis zal verwelkomen.

Volgens Trump was er ook een geslaagde ontmoeting tussen Pompeo en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en is vastgelegd wanneer beide leiders elkaar gaan ontmoeten. Het gaat om een eendaagse ontmoeting, die ergens deze maand of begin juni wordt verwacht. De verwachting is dat dat in Singapore gebeurt. President Trump zegt dat hij over drie dagen de locatie bekendmaakt.

Zuid-Korea heeft al op de vrijlating gereageerd: die zal een positief effect hebben op de komende ontmoeting, denkt Seoul. Tegelijkertijd wordt Noord-Korea opgeroepen om ook zes Zuid-Koreaanse gevangenen vrij te laten, als gebaar van verzoening.

Dankbaar

De familie van Tony Kim, één van de vrijgelaten gevangenen, zegt dankbaar te zijn. Ze bedanken ook president Trump voor zijn directe betrokkenheid.

Tony Kim werd in april vorig jaar gearresteerd op beschuldiging van vijandige daden tegen het regime van Kim Jong-un. Datzelfde overkwam Kim Hak-Song een maand later. Ze werkten beiden aan de universiteit voor wetenschap en technologie in Pyongyang.

De derde man, Kim Dong Chul, werd al in 2015 gearresteerd omdat hij zou hebben gespioneerd voor Zuid-Korea, zei hij tegen CNN in januari 2016. Bij dat interview waren ook Noord-Koreaanse vertegenwoordigers aanwezig, onduidelijk is of hij onder druk is gezet om dat te zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl