NOS NieuwsAangepast

Zwangere vrouw die hartstilstand kreeg in bakkerij overleden

De zwangere vrouw die maandag in een bakkerij in Hulst een hartstilstand kreeg, is overleden. Dat meldt de politie, die is geïnformeerd door de familie van de vrouw. De baby, die in de bakkerij met een keizersnede werd geboren, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De vrouw werd maandagochtend onwel in de bakkerij. Hulpdiensten voerden de keizersnede uit en reanimeerden de vrouw. De vrouw en de baby zijn daarna naar het ziekenhuis gebracht.

Drone

Voor het incident werd een traumahelikopter opgeroepen. Die kon aanvankelijk niet landen, omdat er een drone in de weg vloog. De politie weet wie de piloot daarvan is. Hij meldde zich nadat de politie het voorval met de drone meldde op Facebook.

Een woordvoerster van de politie Zeeland-West-Brabant laat weten dat het incident momenteel onderzocht wordt. Ze kan nog niet zeggen of de dronevlieger vervolgd zal worden. "De vraag is in hoeverre de helikopter ook daadwerkelijk gehinderd is en of wat de vlieger heeft gedaan strafbaar was. De wetgeving op dit gebied is heel ingewikkeld."

De woordvoerster benadrukt daarnaast dat het overlijden van de vrouw losstaat van het voorval met de drone.

Weinig voorlichting over drones

Drones liggen in Nederland de laatste jaren onder een vergrootglas. Vorig jaar pakte de marechaussee nog een man op die met een drone aan het vliegen was in de buurt van Schiphol. De Inspectie Leefomgeving en Transport meldde in 2016 64 voorvallen met recreatieve drones, vier keer zo veel als in het jaar daarvoor.

Hoeveel drones er precies zijn in Nederland, is onduidelijk. Er is geen registratieplicht. Vertegenwoordigers van onder meer de luchtvaartsector, defensie en de politie uitten twee maanden geleden tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer nog hun zorgen over het gebrek aan voorlichting als het gaat om drones.

Volgens advocaat Wouter Dammers van advocatenkantoor Lawfox, die in maart nog een congres organiseerde over de wet- en regelgeving omtrent drones, is er op dit vlak nog veel te winnen. "Mensen weten vaak niet dat vliegen boven woningen of mensen, zoals in Hulst het geval lijkt te zijn geweest, strafbaar is", zegt hij.

Er worden tal van maatregelen voorbereid die het aantal incidenten moeten terugdringen, aldus Dammers. Als voorbeelden noemt hij de komst van Europese dronewetgeving in de nabije toekomst en het implementeren van bijvoorbeeld 'geofencing'-technologie (het virtueel afbakenen van een gebied via gps), zodat een drone een bepaald gebied niet in kan vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl