#Tamam: tegenstanders Erdogan twitteren massaal 'genoeg'

Ruim een miljoen Turken hebben zich in één dag tijd op Twitter uitgesproken tegen president Erdogan. De hashtag #tamam, wat in deze context 'genoeg' betekent, is sinds gisteren wereldwijd trending.

Het protest op sociale media is een reactie op een toespraak die Erdogan gisteren hield in het Turkse parlement. Daarin zei hij: "Als het Turkse volk zegt dat het genoeg is, stap ik op."

Overigens is ook de hashtag #devam, wat 'ga door' betekent, trending. Die hashtag wordt veel minder gebruikt.

De Turkse regering stelt dat de Tamam-posts gegenereerd zijn door bots, computerprogramma's die automatisch tweets kunnen versturen. Volgens de regering worden die aangestuurd door de Koerdische PKK en de Gülen-beweging die de regering verantwoordelijk houdt voor de couppoging in 2016.

Een politieke nieuwssite in Turkije zegt dat juist veel #devam-tweets door bots zijn verstuurd. Twitter heeft volgens de site honderdduizenden tweets met die hashtag verwijderd omdat het om bots zou gaan.

Het tamam-protest beperkt zich niet alleen tot sociale media. In Istanbul ging een groepje demonstranten de straat op met een spandoek waarop het woord tamam stond. Zeven betogers werden opgepakt, meldt nieuwssite Dokuz8.

Verkiezingen

Erdogan riep onlangs vervroegde verkiezingen uit. De Turkse kiezers mogen op 24 juni naar de stembus, zowel voor de parlementsverkiezingen als de presidentsverkiezingen. Oorspronkelijk stond de stembusgang gepland voor november volgend jaar.

Na de verkiezingen moet er een nieuwe grondwet in werking treden die de president veel meer macht geeft.
De oppositie, mensenrechtengroeperingen en westerse landen hebben veel kritiek op de plannen. Erdogan zegt dat de maatregelen nodig zijn vanwege de gevaren die het land bedreigen, zoals terrorisme.

Dit is precies waar de oppositie op loert bij deze verkiezingscampagne. In kranten en op televisie overheersen Erdogan en zijn AKP.

Lucas Waagmeester

Vorige maand kwam de Turkse regering met een nieuwe wet die ook op internet censuur mogelijk maakt. Die richt zich vooral op online-video's. Daarnaast heeft de overheid honderden nieuwssites en twitteraccounts laten blokkeren.

Een deel van de #tamam-posts is vanuit het buitenland verstuurd, een ander deel is afkomstig uit Turkije zelf. Hoeveel dat er zijn is moeilijk te bepalen omdat veel Turken gebruik maken van virtuele servers in een ander land.

De Turkse oppositie is gretig op de actie gedoken, zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Dit is precies waar de oppositie op loert bij deze verkiezingscampagne. In kranten en op televisie overheersen Erdogan en zijn AKP, de oppositie is er nauwelijks zichtbaar. Oppositiepartijen zullen proberen de slag te winnen op sociale media."

Met dit soort online acties hoopt de oppositie momentum te creëren. "Dit soort momenten kunnen belangrijk worden in de campagne, omdat de oppositie al 15 jaar verkiezingen verliest van Erdogan. Hun moeilijkste opdracht wordt in een winning mood te komen, en de kiezer het gevoel te geven dat het nog altijd mogelijk is Erdogan te verslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl