Trumps advocaat Michael Cohen (midden)
NOS Nieuws

'Advocaat Trump kreeg geld van Russische oligarch'

Het zwijggeld dat de advocaat van president Trump betaalde aan pornoactrice Stormy Daniels is voor een deel afkomstig van een Russische oligarch. Dat schrijft The New York Times. Een vennootschap van advocaat Michael Cohen kreeg volgens de krant meer dan een half miljoen dollar van een Amerikaans bedrijf dat banden heeft met de Russische zakenman Viktor Vekselberg.

Volgens The New York Times en CNN is Vekselberg eerder dit jaar gehoord door speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. Vekselberg werd met een andere Russische oligarch gehoord nadat hij met een privéjet was geland in New York. Saillant is dat Vekselberg vorige maand op een Amerikaanse sanctielijst is gezet, samen met andere Russen.

Cohen zou de vennootschap hebben gebruikt voor allerlei zakelijke activiteiten die niet publiekelijk bekend waren. In totaal zou er sinds kort voor de verkiezing van Trump 4,4 miljoen dollar aan transacties mee gemoeid zijn.

Vorig jaar werd volgens The New York Times een half miljoen dollar betaald door de investeringsfirma Columbus Nova. De grootste klant van deze firma is een bedrijf in handen van Vekselberg. Columbus Nova zegt overigens dat Vekselberg niets van doen had met het geld.

De vennootschap van Cohen, Essential Consultants, kreeg onder meer ook vier keer bedragen van zo'n 100.000 dollar van de Zwitserse farmaceut Novartis. Het bedrijf zegt in een reactie dat het geen zaken meer doet met Columbus Nova en benadrukt dat de betalingen gedaan zijn voordat de nieuwe ceo aantrad in februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl