AFP

Tim Wellens heeft de vierde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Belg van Lotto-Soudal kwam na 202 kilometer koersen als eerste aan op de steile slotklim in Caltagirone. Rohan Dennis blijft de leider in het algemeen klassement.

Tom Dumoulin volgt hem ook na de eerste etappe op Italiaanse bodem op een seconde. De Nederlander finishte dinsdag als elfde. Favoriet voor de eindzege Chris Froome kwam 21 seconden na winnaar Wellens over de streep. De Brit kijkt in het klassement tegen een achterstand van 55 seconden aan.

Op en neer

Het was de hele dag klimmen en dalen op smalle, bochtige wegen voor de renners, die voor het eerst deze Giro op Italiaanse grond reden. Na een ruim halfuur schoot een groep van vijf, onder wie de Italiaan Enrico Barbin, weg en liep snel uit naar een voorsprong van meer dan 2,5 minuut op het peloton.

De Giro trekt door de Siciliaanse heuvels AFP

Daarin controleerde met name het BMC van rozetruidrager Rohan Dennis het tempo. Maar op iets meer dan honderd kilometer van de meet begon Team Emirates van kopman Fabio Aru aan een vroege demarrage. De voorsprong op de vijf vluchters slonk snel en gaten vielen in het peloton.

Het bleek echter niet alleen een vroege, maar ook een korte aanval. Nadat de rust in het peloton was wedergekeerd, Barbin de bergtrui steviger om zijn schouders had gereden en de kopgroep was ingerekend, doemde Caltagirone ('de koningin der bergen') op. Een vooraf gevreesde finishplaats vanwege de slotklim met stukken van dertien procent.

Hectisch slot

Valerio Conti (UAE) demarreerde, maar werd op drie kilometer ingerekend. De slotkilometers in Caltagirone waren hectisch met twee valpartijen in het peloton. Op de laatste meters van de scherprechter dook Wellens uit het wiel van Enrico Battaglin. "Ik ben superblij met deze zege", zei Wellens met rode lippenstift van de kusjes van de rondemissen op zijn wangen.

"Ik ben hier gekomen voor een ritzege en die heb ik al binnen in de vierde etappe. De rest van de Giro kunnen we relaxt ingaan", vervolgt de Belg, die in 2016 al eens een Giro-etappe won. "Op 200 meter van de meet ging ik vol en niemand kwam er nog over. Ik ben trots op het team, iedereen is boven zichzelf uit gestegen."

In zijn kielzog finishten de Canadees Michael Woods (Education First) en de Italiaan Battaglin (Lotto-Jumbo) als tweede en derde.

Uitslag vierde Giro-etappe

STER reclame