De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een onaangekondigd bezoek gebracht aan China. Hij praatte met president Xi Jinping over de afnemende spanningen tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap.

Het was voor de tweede keer in twee maanden tijd dat Kim en Xi elkaar spraken. In maart kwam Kim met de trein naar Peking, nu vloog hij naar de havenstad Dalian. De ontmoeting werd pas naar buiten gebracht nadat Kim weer terug was gekomen in zijn eigen land.

Kim Jong-Un op bezoek in China

Volgens Chinese en Noord-Koreaanse staatsmedia heeft Kim gezegd dat hij hoopt dat alle betrokken partijen de noodzakelijke stappen zetten om te kunnen stoppen met het nucleaire programma en voor blijvende vrede op het Koreaanse schiereiland.

Kim zou duidelijk hebben gemaakt dat zijn land geen nucleaire wapens nodig heeft als een "belanghebbende partij" stopt met zijn "vijandige beleid". Hij doelde daarbij op de Verenigde Staten, zonder het land bij naam te noemen.

De ontmoeting met Xi was waarschijnlijk mede een voorbereiding op een top tussen Kim en president Trump. Die wordt mogelijk nog deze maand gehouden, de locatie is nog onbekend.

China is de belangrijkste bondgenoot en handelspartner van Noord-Korea. Wel is de handel de laatste maanden drastisch gedaald na economische sancties van de Verenigde Naties als reactie op Noord-Korea's nucleaire programma.

STER reclame