In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Dierenactivisten: geen haan meer op 18 meter hoogte

Dierenorganisaties willen een einde maken aan de traditie op Schiermonnikoog om een haan drie dagen lang op te sluiten in een mand aan een 18 meter hoge mast. De traditie is onderdeel van het jaarlijkse Kallemooifeest op het Waddeneiland.

De dierenactivisten vinden dat de haan wordt mishandeld. Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en Stichting Dierennood hebben daarom aangifte gedaan tegen de organisatie van het Kallemooifeest van vorig jaar. Tegelijkertijd willen de dierenactivisten dat er zo nodig wordt opgetreden tijdens het feest van dit jaar in het pinksterweekend.

Traditie misbruiken

"Het past niet meer in deze tijd om een dier voor een traditie zo te misbruiken. Bovendien is het ook geheel onnodig, er zijn voldoende alternatieven om dit feest zonder dierenleed op een leuke manier door te laten gaan", vinden de organisaties.

Met het opsluiten van de haan wordt de wet op een aantal punten overtreden, zeggen de dierenorganisaties. Het dier zit drie dagen gestresst in isolatie, het kan niet scharrelen, niet op stok gaan en ook niet met soortgenoten communiceren. Bovendien is de haan drie dagen niet goed genoeg beschermd tegen slecht weer en is zijn bewegingsvrijheid zo beperkt dat hem onnodig lijden wordt toegebracht.

Het protest tegen de traditie is niet nieuw. Dierenorganisaties zijn al jaren tegen het opsluiten van de haan. De haan in de mand zou een vruchtbaarheidssymbool zijn, meldt Omrop Fryslân.

Advertentie via Ster.nl