AFP
NOS NieuwsAangepast

Justitie-minister New York weg na aantijgingen vier vrouwen

De minister van Justitie in de staat New York wordt beschuldigd van het mishandelen van vier vrouwen met wie hij een relatie had. Twee vrouwen hebben hun verhaal gedaan in het blad The New Yorker. Enkele uren nadat de beschuldigingen naar buiten waren gekomen maakte de minister, Eric Schneiderman, bekend op te stappen.

Schneiderman zou de vrouwen hebben geprobeerd te wurgen en geslagen. Voor hun verwondingen moesten ze worden behandeld. Een van de vier vrouwen, een advocate, zegt dat Schneiderman haar meerdere keren in haar gezicht geslagen heeft.

Schneiderman stapt op maar benadrukt dat hun verhaal niet klopt. Volgens hem heeft hij intieme relaties met hen gehad, met "rollenspelen en andere seksuele activiteiten met hun instemming". Schneiderman: "Ik heb niemand belaagd. Ik heb met niemand onvrijwillige seks gehad, dat is een grens die ik nooit over zal gaan."

Gouverneur Andrew Cuomo heeft een justitieel onderzoek ingesteld naar Schneiderman en had hem opgeroepen om af te treden in het belang van het ambt. "Niemand staat boven de wet", benadrukte hij in een verklaring.

De beschuldigingen zijn saillant omdat Schneiderman zichzelf heeft geprofileerd als een voorvechter van vrouwenrechten. Hij klaagde in het verleden betogers aan die vrouwen zouden hebben lastiggevallen bij abortusklinieken en speelde ook een belangrijke rol in het schandaal rond filmproducent Harvey Weinstein, door diens bedrijf aan te klagen vanwege het schenden van vrouwenrechten en anti-discriminatiewetten.

Hij is een uitgesproken criticus van president Trump en wil dat de wet in New York veranderd wordt zodat de staat medewerkers van Trump kan aanklagen, ook als Trump hen amnestie verleent.

Vorige maand deelde hij nog complimenten uit aan The New York Times en The New Yorker, nadat die media een Pulitzerprijs hadden gewonnen voor hun #MeToo-berichtgeving.

Een van de vrouwen zegt in een verklaring dat ze besloot haar verhaal te doen nadat ze erachter was gekomen dat ook andere vrouwen slachtoffer waren van Schneiderman, jaren eerder. Ze wilde naar eigen zeggen de aandacht vestigen op het probleem van geweld binnen relaties en voorkomen dat er nog meer slachtoffers worden gemaakt.

Schneiderman krijgt ook steun. Zijn voormalige echtgenote zegt dat zij hem al 35 jaar kent en dat de beschuldigingen volledig haaks staan op de ervaringen die zij met Schneiderman heeft. Hij hield er volgens haar de hoogste morele normen en waarden op na en was ook een liefdevolle vader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl