NOS SportAangepast

Williams na 15 jaar weer wereldkampioen en viert dat zonder kleren

In 1992 was Rusland nog onderdeel van het GOS, werd met het Verdrag van Maastricht de basis gelegd voor de Europese Unie, liep Ellen van Langen naar olympisch goud op de 800 meter en won een Deens campingelftal het EK voetbal.

En in dat jaar maakten Mark Williams en John Higgins hun debuut als professioneel snookerspeler.

Mark Williams met de trofee van het WK snooker

Samen met Ronnie O'Sullivan vormen zij 'The class of '92', het snookerequivalent van de beroemde voetbalgeneratie van David Beckham, de broertjes Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes en Nicky Butt.

Ruim 26 jaar later stonden Higgins en Williams - beiden voormalig wereldkampioen en voormalig nummer een van de wereld - in de finale van The Crucible, de beroemde locatie in Sheffield van het WK snooker.

Na een zenuwslopende finale rekende Williams daarin af met Higgins (18-16) en werd daardoor de op een na oudste wereldkampioen snooker ooit. Ray Reardon, ook afkomstig uit Wales, was in 1978 twee jaar ouder dan Williams.

Mark Williams na zijn tweede wereldtitel in 2003

Spannende finale

De 43-jarige Williams, die twee maanden ouder is dan zijn tegenstander, stond in de finale nooit achter maar zag zijn tegenstander wel steeds dichterbij komen.

De Welshman leek de knock-out te hebben uitgedeeld toen hij met zeven frames op rij op 14-7 gekomen was. Viervoudig wereldkampioen Higgins knokte zich echter op knappe wijze naar 15-15.

Williams bleek mentaal niet geknakt, kwam op 17-16, maar miste even later in nagenoeg gewonnen positie de roze bal. Een frame later klaarde Williams alsnog de klus met een break van 69.

John Higgins reageert onthutst na een cruciale fout in het laatste frame

Higgins werd zeven jaar geleden voor het laatst wereldkampioen, maar stond vorig jaar nog in de WK-finale die hij verloor van Mark Selby.

Dat Williams, eerder wereldkampioen in 2000 en 2003, überhaupt de eindstrijd haalde is nog opmerkelijker. Een jaar geleden wist de Welshman zich niet eens te plaatsen voor het WK en dacht eraan om te stoppen.

"Vorig jaar speelde ik waardeloos en wilde ik mijn loopbaan opgeven", aldus Williams. "Toen keek ik naar de finale in een caravan, met een paar biertjes bij de hand. En nu dit."

Belofte maakt schuld

Het is maar goed dat Williams zijn keu niet aan de wilgen hing, want ook na de finale deed Williams van zich spreken. Eerder in het toernooi deed hij de belofte dat hij bij een wereldtitel de pers naakt te woord zou staan. Die belofte maakte hij waar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl