Björn Kuipers fluit de finale van de Europa League tussen Atlético Madrid en Olympique Marseille ANP

Scheidsrechter Björn Kuipers mag voor de derde keer een Europese finale fluiten. De UEFA heeft hem aangesteld voor de finale van de Europa League tussen Atlético Madrid en Olympique Marseille. De wedstrijd wordt woensdag 16 mei in Lyon gespeeld.

"Ik ben ontzettend trots, dit is een prachtige beloning op een goed seizoen. Het is geweldig dat ik opnieuw een Europa League-finale mag fluiten", zei de scheidsrechter, die samen met zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra al jarenlang 'Team Kuipers' vormt.

Danny Makkelie en Pol van Boekel staan in Lyon als vijfde en zesde official op de achterlijnen, Mario Diks reist als reserve-assistent mee.

Eerdere finales

Kuipers floot in 2013 ook al eens de finale van de Europa League, tussen Chelsea en Benfica. De Engelsen wonnen in Amsterdam met 2-1. Een jaar later mocht Kuipers de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid leiden. Die wedstrijd eindigde in een 4-1 zege voor Real.

Cristiano Ronaldo en Björn Kuipers tijdens de Champions League-finale van 2014 EPA

Kuipers is komende zomer voor de tweede keer actief op het WK voetbal. Vier jaar geleden in Brazilië was hij scheidsrechter bij twee groepsduels en leidde hij de achtste finale tussen Colombia en Uruguay. Ook kwam Kuipers in actie op de EK's van 2012 en 2016.

De 45-jarige Kuipers hoopt vurig dat hij op 15 juli in Moskou de WK-finale mag fluiten. "Dat is een jongensdroom. Het zou een heel mooi en emotioneel moment zijn als die uitkomt", zei Kuipers onlangs. "Voor een scheidsrechter is dat het hoogst mogelijke."

Select gezelschap

Met drie finales van Europese bekertoernooien schaart Kuiper zich in een select gezelschap Nederlandse toparbiters. Slechts twee andere Nederlands hebben drie Europacupfinales achter hun naam staan: Laurens van Ravens en Charles Corver.

Leo Horn is de enige Nederlandse scheidsrechter die twee keer de Europa Cup I-finale - de voorloper van de Champions League - mocht fluiten. In 1957 leidde hij Real Madrid - Fiorentina, in 1962 was hij scheidsrechter bij Benfica - Real Madrid in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Nederlandse scheidsrechters in finale Europa Cup/Champions League

Naam Jaar Toernooi Finale
Leo Horn 1957 EC I Real Madrid - Fiorentina
Leo Horn 1962 EC I Benfica - Real Madrid
Andries van Leeuwen 1963 EC II Tottenham Hotspur - Atlético Madrid
Laurens van Ravens 1969 EC II Slovan Bratislava - FC Barcelona
Laurens van Ravens 1971 UEFA Cup Juventus - Leeds United
Laurens van Ravens 1972 UEFA Cup Tottenham Hotspur - Wolverhampton Wanderers
Arie van Gemert 1974 EC II FC Magdeburg - AC Milan
Charles Corver 1977 UEFA Cup Juventus - Atletico Bilbao
Charles Corver 1978 EC I Liverpool - Club Brugge
Charles Corver 1983 UEFA Cup Benfica - Anderlecht
Jan Keizer 1988 UEFA Cup Bayer Leverkusen - Espanyol
John Blankenstein 1993 UEFA Cup Juventus - Borussia Dortmund
Dick Jol 2001 Champions League Bayern München - Valencia
Björn Kuipers 2013 Europa League Chelsea - Benfica
Björn Kuipers 2014 Champions League Real Madrid - Atlético Madrid
Björn Kuipers 2018 Europa League Olympique Marseille - Atlético Madrid

STER reclame