In het Kremlin is Vladimir Poetin beëdigd voor zijn vierde termijn als president van Rusland. Duizenden genodigden waren getuige hoe Poetin in een met bladgoud beklede zaal de eed op de grondwet aflegde.

Pracht en praal bij beëdiging Poetin

In een toespraak bedankte hij de bevolking voor het vertrouwen. De 65-jarige Poetin regeert nu al achttien jaar, waarvan vier jaar als premier. De laatste zes jaar was Dmitri Medvedev de premier onder Poetin en ook nu heeft hij hem weer voorgedragen.

Opvallend detail: Poetin kwam voor de ceremonie aanrijden in een limousine van Russische makelij. De president wil het land minder afhankelijk maken van het buitenland en een Russische autofabrikant zal hem daarbij kunnen helpen. De oudste Russische wagenfabrikant, ZIL, waar oude Sovjet-leiders in werden vervoerd, werd in 2013 opgeheven.

Herverkiezing

Poetin werd in maart opnieuw gekozen tot president, voor een termijn van zes jaar. Hij kreeg 77 procent van de stemmen.

Zijn grootste rivaal Aleksej Navalny, die niet mee mocht doen aan de verkiezingen, werd zondag opgepakt bij een demonstratie in Moskou. Duizenden demonstranten in Rusland gingen de straat op om te protesteren tegen de nieuwe beëdiging.

Voor, tijdens en na de beëdiging werd iedere stap van Poetin vastgelegd door camera's. Bekijk hier een versnelde impressie:

Poetins snelt naar de macht

STER reclame