NOS VoetbalAangepast

'Jongens van vuurwerkactie Twente zullen gevolgen ondervinden'

Rookbommen bij Twente-NAC Breda, duel even stilgelegd

Als je niet beter wist, zou je bijna denken dat FC Twente de afgelopen week kampioen was geworden. De seizoenkaarten vlogen over de toonbank, de hoofdsponsor tekende bij en iedereen rond de club doet zijn best het hoofd hoog te houden.

Na een dramatisch seizoen met degradatie als gevolg deed FC Twente de voorbije dagen manmoedige pogingen een goednieuwsshow uit te dragen. Maar zondag kwam er wederom een forse kink in de kabel. De wedstrijd tegen NAC Breda werd even gestaakt omdat supporters vuurwerk op het veld hadden gegooid. En oud-trainer Gertjan Verbeek vertelde dat hij op social media verscheidene keren met de dood was bedreigd.

Twente-directeur Erik Velderman veroordeelde in Langs de Lijn het gedrag van het, volgens hem, kleine groepje supporters. Maar hij had ook oog voor de tegenreactie van de - zo vaak zwijgende - meerderheid.

"Als je dat ziet gebeuren, wat dan door een klein aantal raddraaiers gedaan wordt, dan is dat wel heel erg spijtig", aldus Velderman. "We hebben camera's in het stadion hangen en we hebben een aantal jongens haarscherp in beeld. Die zullen ook de gevolgen ondervinden."

Terwijl het spel een tijdje stillag door de enorme rookontwikkeling, scandeerde de rest van de Twente-fans richting de daders: Laat je club maar in de steek!

"Als je dan ziet hoe het hele stadion reageert op zoiets vervelends, dan krijg je daar wel een goed gevoel bij. Wat ook goed voelt, is dat er een enorme run is op de seizoenkaarten. Er zijn er inmiddels meer dan vijfduizend verkocht", houdt Velderman de moed erin.

Superzuur

Voor de algemeen directeur kwam de actie met vuurwerk niet helemaal als een verrassing. "We hadden een indicatie dat iets dergelijks stond te gebeuren. Voor de wedstrijd hadden we enorm zwaar gecontroleerd. Maar dan zie je toch dat je dat niet kunt tegenhouden."

"Het overgrote deel van Vak-P is altijd erg ondersteunend en op een leuke manier aanwezig bij de wedstrijd. Als je bedenkt dat er tweeduizend man op die tribune zit. Dat een tiental het versjteert, is superzuur."

"We zijn in gesprek met het bestuur van Vak-P en gaan met de supportersverenigingen kijken hoe we dingen beter kunnen regelen."

Gertjan Verbeek

Bedreiging Verbeek

Voorafgaand aan de wedstrijd vertelde Gertjan Verbeek bij de NOS dat hij tijdens zijn periode bij FC Twente meerdere doodsbedreigingen had ontvangen op social media. De 55-jarige trainer werd eind oktober 2017 aangesteld in Enschede en vijf maanden later ontslagen.

Voor Velderman kwam het nieuws als een verrassing. "Dit is verschrikkelijk. Belachelijk. Ik weet wel dat er veel dingen worden geroepen op social media, maar ik heb nog niet eerder van dit soort extreme berichten gehoord. Ik heb daar zelf ook totaal geen last van."

De directeur is blij dat het seizoen erop zit. "Ja, een hele opluchting. Nu kunnen we weer aan de toekomst bouwen. We gaan die club gewoon weer helemaal vanaf de grond aan opbouwen en keihard werken om snel weer terug te zijn."

Onderzoek KNVB

Het is nog niet duidelijk welke consequenties het stilleggen van de wedstrijd voor Twente zal hebben. De KNVB zal zich daar de komende tijd over buigen. Het kan maanden duren voordat er een definitieve straf wordt uitgesproken.

Zo werd Willem II afgelopen zondag pas gestraft voor een vuurwerkincident dat in december al had plaatsgevonden. In de wedstrijd tegen NAC werd er vanuit de 'Kingside' (waar de fanatieke aanhang zit) vuurwerk op het veld gegooid.

Willem II kreeg een schikkingsvoorstel van de aanklager (februari), ging daar niet mee akkoord (maart) en pas na een uitspraak van de tuchtcommissie (april) kwam de straf (7.500 euro boete en een lege 'Kingside') tot stand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl