Schadelijke stoffen tijdens zwangerschap hebben effect op puberteit
Schadelijke stoffen in ons lichaam tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat kinderen eerder in de puberteit komen. Dat is de conclusie van het proefschrift van Sietske Berghuis, die vandaag in Canada wordt geëerd voor haar onderzoek. In Toronto ontvangt ze een onderscheiding voor 'beste onderzoek van een student voor kindergeneeskunde'.
Berghuis onderzocht of blootstelling aan Polychloorbifenylen (PCB), stoffen die bijvoorbeeld in plastic, verf en koelvloeistoffen zaten, invloed hebben op de neurologische en hormonale ontwikkeling tot in de puberteit.
Jongens krijgen eerder de baard in de keel en meisjes hebben een verder gevorderde borstontwikkeling.
En dat blijkt dus zo te zijn. Een hogere blootstelling aan PCB's tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan een meer gevorderde puberteitsontwikkeling. Ook hebben deze stoffen invloed op motorische en cognitieve uitkomsten bij jongens en meisjes tijdens de puberteit.
"Je kan dan denken aan gevorderde ontwikkeling van schaamhaar bij jongens en meisjes. Jongens krijgen eerder de baard in de keel en meisjes hebben een verder gevorderde borstontwikkeling", legt Berghuis uit.
Dat hoge concentraties PCB schadelijk zijn, was al bekend. Berghuis onderzocht hoe het zat met kleine hoeveelheden. Ze bekeek korte filmpjes van drie maanden oude baby's die rond 2000 werden opgenomen en benaderde de moeders van de baby's voor vervolgonderzoek. Het is voor het eerst dat dit in Nederland op deze manier onderzocht is.
Verhoogde kans op kanker
Volgens Berghuis moeten we ons zorgen maken om de onderzoeksresultaten. Een vroege puberteit geeft namelijk een verhoogde kans op borstkanker of teelbalkanker.
En iedereen wordt aan die PCB's blootgesteld, gaat ze verder. Het gaat om stoffen die bijvoorbeeld in koelvloeistoffen, in inkt en verf zaten, maar in 1985 verboden werden. "Maar die stoffen blijven nog steeds heel lang aanwezig," legt Berghuis uit. "En ze zitten bijvoorbeeld ook in dierlijke vetten, denk aan vette vis. En in ons grondwater."
Het is een hele eer dat een Nederlandse onderzoeker de onderscheiding in ontvangst mag nemen.
De stoffen zijn niet zo gevaarlijk voor volwassenen, maar hebben dus wel invloed op een ongeboren kind.
In Berghuis' proefschrift werd niet alleen de puberteit onderzocht. Ze ontdekte ook dat een hogere blootstelling aan PCB gerelateerd is aan een minder goede motoriek bij een kind van drie maanden. De stoffen beïnvloeden ook de neurologische ontwikkeling bij kinderen van 3, 18 en 30 maanden.
'Hele eer'
Berghuis neemt vandaag de onderscheiding in ontvangst. Ze voelt zich zeer vereerd. "Ik had dit nooit verwacht. Het is een hele eer dat een Nederlandse onderzoeker de onderscheiding in ontvangst mag nemen."