NOS SportAangepast

Lycurgus verovert derde volleybaltitel op rij

Lycurgus wint vijfde duel met Orion en pakt zo opnieuw titel

De volleyballers van Lycurgus hebben voor de derde keer op rij de nationale titel veroverd. De Groningers wonnen in het eigen MartiniPlaza de beslissende vijfde finalewedstrijd tegen Orion met 3-1 (25-22, 21-25, 25-22, 25-23).

Lycurgus en Orion stonden net als de afgelopen twee jaar in de finale. De Groningers waren na twee overtuigende zeges hard op weg naar titelprolongatie, maar Orion (de landskampioen van 2012) knokte zich knap terug in de best-of-5-serie en sleepte zaterdag een beslissende vijfde wedstrijd uit het vuur.

Vandaag toonde Orion opnieuw aan over veerkracht te beschikken. Lycurgus nam in elke set drie, vier punten voorsprong, waarna de Doetinchemmers het toch elke keer weer spannend maakten.

Ook met matchpoint voor Lycurgus bleef Orion voor z'n kansen knokken, maar de ploeg moest uiteindelijk toch definitief het hoofd buigen.

Orion-speler Joris Marcelis verloor voor het derde jaar op rij de finale. "Er zijn zo'n 3.000 stoeltjes in de zaal en die wil ik allemaal breken", sprak hij teleurgesteld. "Lycurgus heeft een beter team, dus wij moeten het hebben van keihard werken. We hebben alles gegeven. Ik ben trots op het team."

"Zij zijn een hele stugge ploeg. Aan een of twee ballen hebben ze genoeg om weer ritme en overtuiging te vinden, dat is hun kracht", prees Lycurgus-speler Wytze Kooistra de verliezend finalist. "We moesten tot het uiterste gaan. Dit zijn de finales die je wilt spelen."

Hoge verwachtingen

Voor Lycurgus-coach Arjan Taaij was de titel vooral knap vanwege de druk die op zijn ploeg lag. "De verwachtingen zijn telkens hoog, zeker nadat we 2-0 voor waren gekomen. Vandaag hebben we laten zien dat we mentaal sterk zijn."

"Elke prijs heeft een eigen verhaal, maar deze is wel bijzonder door de serie die we hebben gehad."

Ambitieuze Taaij geniet van derde titel, maar wil veel meer

Stap naar buitenland voor Lycurgus?

Na drie titels op rij is de honger bij de ambitieuze Taaij nog niet gestild. "Wij zijn ambitieus, wij willen voor veel mensen volleyballen, Champions League spelen, om prijzen spelen en een fulltime topsportprogramma bouwen."

Dat is volgens Taaij ook de basis om Nederland als volleyballand naar een hoger niveau te tillen. "Voor de kwaliteit van het Nederlandse team zijn er ambitieuze clubs nodig, die Europa niet als een obstakel maar als een uitdaging zien."

Passie moet terug

"Ik zou heel graag weer met de Nederlandse ploeg de Olympische Spelen halen, maar dat begint allemaal met ambitie en passie. Dat ontbreekt er soms aan in Nederland."

Daarom sluit Taaij niet uit dat de toekomst van Lycurgus buiten de Nederlandse competitie ligt. "Ik hoop dat de rest van Nederland meegaat. Als dat niet lukt, dan moeten we ook onze eigen grenzen verleggen."

Uitslagen play-offs finale

Lycurgus Orion 3-1 (25-21,16-25, 25-20, 27-25)
Orion Lycurgus 0-3 (16-25, 19-25, 23-25)
Lycurgus Orion 2-3 (25-19, 21-25, 25-20, 21-25, 6-15)
Orion Lycurgus 3-1 (25-21, 14-25, 26-24, 25-20)
Lycurgus Orion 3-1 (25-22, 21-25, 25-22, 25-23)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl