Gertjan Verbeek

Verbeek: via sociale media aantal keren met de dood bedreigd

Slechts 150 dagen. Zo kort duurde het huwelijk tussen FC Twente en Gertjan Verbeek. En dat ging met name gepaard met veel dieptepunten. "Via sociale media ben ik een aantal keren met de dood bedreigd."

De oud-trainer van het inmiddels gedegradeerde Twente spreekt met NOS-verslaggever Joep Schreuder voor het eerst sinds zijn ontslag over alles wat er tijdens zijn bewind in Enschede is gebeurd.

Over de paniek die volgens Verbeek al jaren bij Twente heerst en over de slechte werkrelatie die hij had met sommige spelers. Maar ook over verkeerde instapmomenten, de degradatie, doodsbedreigingen die zijn vriendin onder ogen kreeg en een kogelbrief.

'1 minuut voor 12'

Eerst de degradatie, die er volgens Verbeek al tijden zat aan te komen. "Iedereen wist dat het één minuut voor twaalf was. Er is al jaren paniek. Op de oude voet doorgaan kon niet, maar veranderingen hebben ook op de korte termijn tot niets geleid", zegt de trainer, die ook zelf het boetekleed aantrekt. "Daar was ik medeverantwoordelijk voor."

Verbeek: kijk met kromme tenen naar degradatie Twente

Verhalen over slechte relaties met zijn spelers kwamen na zijn vertrek naar buiten. Verbeek: "Ongetwijfeld was een aantal spelers ontevreden, maar er was verdeeldheid in de groep. Dat heeft altijd te maken met resultaten en die waren negatief. Dan gaan mensen klagen en piepen."

Inmiddels is het niet meer een minuut voor twaalf, maar heeft de noodklok luid geslagen. De Enschedeërs zijn volgend seizoen terug te vinden in de Jupiler League. De ontslagen coach kijkt er "met kromme tenen" naar. "Je voelt het al tijden aankomen, maar het doet pijn als het moment daar is. Ik heb ook prettig samengewerkt met mensen. Hen gun ik het allerbeste."

Doodsbedreigingen

Maar ook op privégebied heeft Verbeek een hoop nare momenten beleefd bij Twente. "Mijn vriendin zit op alle sociale media. Daar ben ik een aantal keren met de dood bedreigd", vertelt Verbeek. "Zij schrikt zich een hoedje. Je wordt opgewacht bij de spelersbus waar iemand fysiek aan je zit. Dat zijn geen leuke dingen, dat hoort er gewoon niet bij."

Verbeek: ben bij Twente aantal keren met de dood bedreigd

Verbeek ondergaat het nuchter, een eigenschap die hem vaak kenmerkt en een die hij al vaker nodig heeft gehad. "Ik heb ook wel eens een kogelbrief gehad", vertelt hij. Het is niet duidelijk of dat tijdens zijn tijd in Enschede is gebeurd, of al daarvoor. "Daar kun je een hoop heisa van maken, maar daar doe ik niet aan. Je schiet er niets mee op. Je moet het negeren, dan heb je er ook geen last van."

'Liever directeur dan trainer'

De negatieve periode bij Twente is verleden tijd. Verbeek wil weer naar de toekomst kijken. Waar ligt die? "Ik wil nog steeds op het veld staan. Alhoewel mijn belangstelling uitgaat naar de langere termijn. Als team werken, een cultuur neerzetten", vertelt de 55-jarige coach, die ook het ambacht van directeur ambieert.

"Bij ploegen waar je nog wat kunt neerzetten, waar gekeken wordt naar topsportklimaat. Dan doe ik dat liever als directeur dan als trainer. Dan sta je minder op de voorgrond. Ik heb nu lang genoeg in de schijnwerpers gestaan. Zeventien jaar lang, onafgebroken. In die zin heb ik mijn portie wel gehad. Misschien is de tijd om een andere weg in te slaan wel aangebroken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl