Patrick Lefevere, de succesvolle teammanager
NOS WielrennenAangepast

Patrick Lefevere, de man achter het oneindige succes van QuickStep

Nu al 28 overwinningen met twaalf verschillende renners. De cijfers die wielerploeg QuickStep kan overleggen zijn ronduit verbluffend. Renners van de Belgische ploeg wonnen ritten in onder meer Australië en Colombia, zegevierden in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik en wonnen gisteren de tweede rit van de Giro.

Patrick Lefevere is sinds jaar en dag de grote baas van de ploeg. Wie is deze West-Vlaming? En wat maakt zijn ploeg zo succesvol?

Patrick Lefevere, de grote baas van QuickStep

Op de erelijst van Lefevere als renner prijken de semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne en een etappe in de Ronde van Spanje, beide gewonnen in 1978. "Zelf op de fiets zitten is het leukste, als het goed gaat natuurlijk", zegt Lefevere. "Maar ik kende mijn beperking en ben vrij vroeg gestopt".

De Belg verruilde het fietszadel voor een autostoel en werd ploegleider. Eerst als assistent van Walter Godefroot, later als eerste ploegleider bij MG Maglificio, de voorloper van Mapei. Bij die ploeg begon Lefevere te winnen. Grote overwinningen en veel overwinningen.

Met renners als Johan Museeuw, Gianluca Bortolami, Franco Ballerini en later Frank Vandenbroucke domineerde Lefevere de eendagskoersen. Een dominantie die tot de dag van vandaag voortduurt.

Johan Museeuw wint de Brabantse Pijl in 2000

"Wij Vlamingen zijn goed in het ruimen van mijnen", zegt Lefevere over het smeden van een winnend collectief. "Het is de kunst om bij een wielerploeg met al die ego's conflicten te ontmijnen voor ze geboren worden."

Vroeger werkte Lefevere met een uitgesproken kopman als Museeuw of Boonen, omringd door renners van allure die bij andere ploegen gewoon de hoofdrol zouden spelen.

Tegenwoordig ligt de kracht echt in het collectief. Waar sommige ploegen met één uitgesproken kopman rijden, heeft QuickStep in de klassiekers steevast meerdere ijzers in het vuur.

Gevraagd naar de mooiste overwinning noemt Lefevere de winst van Terpstra in De Ronde. "Ik kan niet ontkennen dat de zege van Niki in de Ronde van Vlaanderen me ontzettend veel plezier gedaan heeft."

'Vertrouwen hebben en geduldig zijn'

Niki Terpstra won de Ronde van Vlaanderen, maar ook zijn ploeggenoten Philippe Gilbert, Yves Lampaert en Zdenek Stybar behoorden tot de favorieten.

"Blij voor elkaar zijn als een ander wint", omschrijft Terpstra het groepsgevoel. "En ook het vertrouwen hebben dat je de kans terug krijgt als je voor iemand werkt. Maar daar moet je geduld voor hebben en vertrouwen. Wij hebben dat wel."

Terpstra won naast Vlaanderen ook Le Samyn en de E3-prijs. "Vorig jaar was een rotjaar. Ik reed weinig goede uitslagen, maar kreeg toch een nieuw contract. Dat vertrouwen is belangrijk, daardoor heb ik deze prestaties kunnen neerzetten."

Lefevere: "Dat Niki me omarmt en in mijn oor fluistert 'bedankt voor het vertrouwen', dat compenseert alles wat je gedaan hebt. Je kunt niet alles vertalen in geld."

Terpstra schittert in Ronde van Vlaanderen

De band tussen Lefevere en Terpstra lijkt na acht jaar samenwerken sterk, maar voor volgend jaar is er nog geen contract. "Niki wordt deze maand 34 jaar, dus hij zal zich op fysiek vlak niet meer verbeteren."

Een strategische opmerking van de ploegbaas om zich een betere onderhandelingspositie te verschaffen? Terpstra: "Waarschijnlijk wel, maar daarom is het ook een goede ploegbaas."

Ik kan niet uitsluiten dat er een dief in mijn familie zit

QuickStep-manager Patrick Lefevere over doping

Lefevere was ploegleider bij het succesvolle Mapei in de duistere, door doping gebrandmerkte jaren van het wielrennen, eind vorige eeuw en begin deze eeuw. Verschillende van zijn renners hebben dopinggebruik bekend - waaronder Museeuw -, of zijn betrapt en veroordeeld voor het gebruik van verboden middelen.

De Mapei-ploeg werd zelfs eens uit koers genomen, maar Lefevere bleef zelf buiten schot. Hoe komt dat? "Omdat ik stevig in mijn schoenen sta", zegt Lefevere gedecideerd. "De renners die positief waren, deden dat zelfstandig. Ze zoeken iets naast de begeleiding van de ploeg, bij mensen als Eufemiano Fuentes en Michele Ferrari (sportartsen die op grote schaal doping verstrekten aan wielrenners, red.). Ik kan niet uitsluiten dat er een dief in mijn familie zit."

QuickStep-manager Patrick Lefevere

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl