ANP

Meer dan een miljoen mensen hebben vandaag de Bevrijdingsfestivals bezocht. Volgens een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei was het mede dankzij het mooie weer overal druk.

Er waren veertien officiële Bevrijdingsfestivals. Bijna elke provincie had er één, Noord-Holland (Amsterdam en Haarlem) en Zuid-Holland (Den Haag en Rotterdam) hadden er twee.

Op sommige plekken moesten de toegangshekken tijdelijk dicht omdat de toestroom van bezoekers te groot was en het terrein overvol dreigde te worden.

Helikopters

Artiesten Fedde Le Grand, Ronnie Flex en MY BABY waren dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij toerden met helikopters van Defensie langs de festivals.

Om 16.55 uur werd op alle festivals stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid in de wereld.

De Nationale Viering van de Bevrijding was dit jaar in Leeuwarden. Schrijfster en filosoof Stine Jensen hield daar aan het begin van de middag de jaarlijkse 5 mei-lezing in aanwezigheid van onder anderen premier Rutte. De minister-president ontstak daarna het bevrijdingsvuur, als teken dat de veertien bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten in het land zijn begonnen.

Volgens Omrop Fryslan ging het ontsteken van het vrijheidsvuur niet gemakkelijk. Door onbekende oorzaak doofden de vlammen al snel. Technici van de organisatie waren een half uur bezig om het vuur weer aan te krijgen.

We'll meet again

De viering van Bevrijdingsdag werd traditioneel afgesloten met het avondlijke 5-meiconcert op de Amstel in Amsterdam, met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Antony Hermus.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en het massaal opgekomen publiek hoorden ook optredens van Maan, Willemijn Verkaik, CB Milton, Bastiaan Everink en Noa Wildschut, begeleid door het RPO.

Het concert werd afgesloten met vuurwerk en het gezamenlijk gezongen We'll meet again, waarbij de koning en koningin met Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wegvoeren op de Amstel.

Bevrijdingsdag afgesloten met het concert op de Amstel

Naast het officiële programma waren er ook onofficiële festivals en evenementen in heel het land. Zo reed een stoet oude legervoertuigen van Zwammerdam, bij Alphen aan den Rijn, naar Den Haag tijdens de Liberty Tour. De stoet legde voor een groot deel dezelfde route af als de Prinses Irene Brigade bij de bevrijding in 1945, meldt Omroep West.

In Emmen was de organisatie aanvankelijk van plan een klein entreebedrag te vragen voor het Bevrijdingsfestival, maar ze kreeg zoveel kritiek dat volgens RTV Drenthe het evenement nu toch gratis was. Ook stapte de organisatie af van de minimale toegangsleeftijd van 16 jaar.

STER reclame