NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 5/5: Bevrijdingsdag gevierd en Marslander op weg

Goedemorgen! Door het hele land wordt vandaag de Bevrijding gevierd van 73 jaar geleden. Onder meer dj Fedde Le Grand vliegt als Ambassadeur van de Vrijheid met een helikopter langs de Bevrijdingsfestivals. Verder vertrekt wielrenner Tom Dumoulin in het roze in de tweede etappe van de Giro d'Italia.

De zon schijnt volop vandaag. Het wordt 19 tot lokaal 23 graden. Morgen wordt het nog iets warmer: 22 tot 25 graden.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Den Haag, Vlissingen, Zwolle, Rotterdam en Utrecht worden vandaag Bevrijdingsfestivals gehouden. Ruim de helft van de Nederlanders heeft de afgelopen twee jaar op een of andere manier meegedaan aan Bevrijdingsdag, bleek deze week uit onderzoek
  • NASA lanceert de Mars-missie InSight. Dit keer zoekt de ruimtevaartorganisatie niet naar leven of water: de lander gaat voor het eerst Marsbevingen meten en de temperatuur onder het oppervlak vastleggen.
  • De tweede etappe van de Giro d'Italia gaat van Haifa naar Tel Aviv.
De tweede etappe van de Giro d'Italia
  • In Utrecht is de ontknoping van het European Brass Band Championship. 26 bands nemen het tegen elkaar op. De jury ziet de bandleden niet: om te voorkomen dat de juryleden zich laat leiden door naam of reputatie van een orkest, zitten de leden in een tent midden in een concertzaal in TivoliVredenburg.

Wat heb je gemist?

T-Mobile moet een klant bijna 1100 euro terugbetalen voor een abonnement uit 2013 waarbij een gratis telefoon werd aangeboden. Volgens de rechtbank werd het toestel in werkelijkheid door de klant afbetaald en voldeed T-mobile daardoor niet aan de regels.

De zaak werd aangespannen door Consumentenclaim. Die zegt dat deze uitspraak belangrijk is voor zo'n 70.000 andere claims over telefoons die ten onrechte als gratis werden aangeboden. Volgens Consumentenclaim wordt binnenkort ook KPN voor de rechter gedaagd in een soortgelijke zaak.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

De natrappende scheidsrechter Tony Chapron uit Frankrijk krijgt toch geen prijs. Zijn collega's in de Ligue 1 droegen hem voor als scheidsrechter van het jaar, maar de spelersvakbond - organisator van het gala - weigert de prijs uit te reiken en heeft besloten de eretitel dit jaar te schrappen.

Chapron kwam in januari negatief in het nieuws vanwege het natrappen van Nantes-speler Diego Carlos. Vervolgens werd Carlos met rood van het veld gestuurd.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl