Sportherdenking: hoe Olij zijn boksvriend Bril verraadde

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe Olij zijn boksvriend Bril verraadde

De nationale sportherdenking stond vanochtend in het teken van de bokssport. Sporters die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd, werden bij het Olympisch Stadion herdacht.

Onder anderen Jurryt van de Vooren en Frits Barend vertelden aan de hand van bijzondere beeldfragmenten over de bokssport voor én tijdens de oorlog.

Verraad

Onder anderen Ben Bril en Sam Olij werden aangehaald en sporthistoricus Van de Vooren noemt het handelen van laatstgenoemde 'de ergste vorm van verraad ooit in Nederland'.

Het is een wrang voorbeeld van hoe de oorlog de samenleving kan splijten. "In de zomer van 1928 vonden de Olympische Spelen plaats in Amsterdam. Ben Bril, destijds een jonge bokser, liep mee tijdens de openingsceremonie. Sam Olij droeg op zijn beurt de Nederlandse vlag", aldus sporthistoricus Van de Vooren.

"In maart van 1940 werd Olij lid van de NSB en hij zou een van de meest beruchte jodenjagers worden. En Bril - een bokser van joodse afkomst - werd door de zoon van Olij gearresteerd en door Olij zelf opgewacht als bewaker. 'Plicht is plicht', zei hij tegen zijn oude boksvriend."

STER Reclame