NOS SportAangepast

'Black-out' velt Schippers bij start atletiekseizoen

Schippers start atletiekseizoen teleurstellend met zesde plaats

Dafne Schippers is het atletiekseizoen teleurstellend begonnen. De 25-jarige Utrechtse sprintte in de eerste Diamond League-wedstrijd in Doha in 11,03 seconden naar de zesde plaats op de 100 meter.

Schippers zag Marie-Josée Ta Lou zegevieren in de Qatarese hoofdstad. De Ivoriaanse scherpte haar persoonlijke record aan tot 10,85. De Nigeriaanse Blessing Okagbare (10,90) en de Jamaicaanse olympisch kampioene Elaine Thompson (10,93) completeerden het podium.

'Zwart voor mijn ogen'

Schippers keek al direct na de start tegen een achterstand aan en kon dat niet meer goedmaken. "Ik baal, want de warming-up was supergoed. Daarna werd ik ineens niet goed. Het werd zwart voor m'n ogen en ik begon te shaken", zei de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter na afloop.

"Ik weet niet waar het vandaan komt. Misschien door de warmte", vervolgde Schippers, die moest sprinten terwijl de temperatuur boven de 30 graden uitkwam. "Ik heb alleen maar lopen forceren. Er zat nul souplesse in en ik liep alleen maar achter de feiten aan."

Schippers: het werd zwart voor mijn ogen, ik begon te shaken

"Ik voel me gewoon niet top, ik weet niet waarom. Ik had ineens een black-out in m'n lijf. Maar de tijd valt nog mee in een goed veld. Onder betere omstandigheden zou het beter zijn."

Van Lisse naar Doha

Nadine Visser startte het seizoen als zevende en voorlaatste op de 100 meter horden. De 23-jarige Hoornse, die brons veroverde op de WK indoor van afgelopen maart, klokte 12,94. De wereldkampioen van toen, Kendra Harrison, snelde naar 12,53 en werd eerste.

De Amerikaanse wereldrecordhouder maakte het tot het einde spannend met haar landgenote Brianna McNeal (12,58). Sharika Nelvis (12,75) meldde zich als derde op het Amerikaanse podium.

Visser opent seizoen als zevende op 100 meter horden

"Mijn eerste passen waren niet goed naar voren, maar omhoog. Daar baalde ik van", verklaarde Visser. "In de warming-up hamerde ik daar zo op en dat ging goed. Nu ging dat minder en loop je achter de feiten aan."

Normaal start Visser haar seizoen met de Ter Specke Bokaal in Lisse, nu meldde zij zich bij de kanonnen van de Diamond League. Ze is vooral benieuwd hoe zij zich dit seizoen staande zal houden tussen het geweld van de top.

"Ik ben niet gewend het seizoen te beginnen met een wedstrijd van zo'n hoog niveau. De tijd valt eigenlijk een beetje tegen, maar er zijn denk ik veel punten waar ik aan kan werken", aldus Visser. "Supergaaf dat ik het Diamond League-circuit in ga."

Visser: supergaaf om het Diamond League-circuit in te gaan

Het Khalifa International Stadium in Doha is volgend seizoen het decor voor de WK atletiek. Later dit jaar, in augustus, vinden de EK atletiek plaats in Berlijn.

Doha is de eerste van veertien Diamond League-wedstrijden dit seizoen. Na Doha doen de atleten Shanghai, Eugene, Rome, Oslo, Stockholm, Parijs, Lausanne, Rabat, Monaco, Londen, Birmingham, Zürich en Brussel aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl