In 2014 geeft Robert Eenhoorn, destijds technisch directeur van de KNBSB, in Hoofddorp een presentatie van het 'BID Major League Baseball'
NOS SportAangepast

MLB gaat naar Londen, maar hoe zit het met Hoofddorp?

Er wordt al jaren over gesproken, maar volgend jaar gaat het gebeuren: de Major League Baseball komt naar Europa. De New York Yankees en Boston Red Sox spelen op 29 en 30 juni 2019 in het Olympisch Stadion van Londen twee wedstrijden uit de Amerikaanse honkbalcompetitie tegen elkaar.

De Amerikanen zien commerciële kansen in Europa, maar gaan nu voorbij aan Hoofddorp, dat ooit eerste keus leek. In Hoofddorp werd in 2014 een stadion ter waarde van 12,3 miljoen euro uit de grond gestampt, geschikt om de sterren uit de MLB in Europa te verwelkomen. Vooralsnog tevergeefs.

MLB-waardig

"Het stadion is helemaal MLB-waardig: er kan worden uitgebreid tot een capaciteit van 30.000, er is speciaal gravel gelegd, er is een MLB-groundsman en de dug-outs zijn speciaal wat verder naar achteren gezet", aldus honkbalcommentator Andy Houtkamp.

"Maar Londen had tien miljoen uit te geven en dit wordt gezien als promotie voor de stad. Terwijl er in Engeland helemaal niet wordt gehonkbald. Eigenlijk slaat dit helemaal nergens op."

Hoofddorp gaat er zeker nog een graantje van meepikken dat de Amerikaanse sporten Europa willen veroveren.

Andy Houtkamp

De MLB zal dinsdag op een persconferentie de keuze voor Londen officieel bekendmaken en toelichten. "Ik ben nog nooit in Londen geweest, maar ik kijk ernaar uit. Hopelijk groeit onze sport in Europa", zei Yankees-manager Aaron Boone alvast.

Er werden dit seizoen, dat net is begonnen, ook al wedstrijden gespeeld in Puerto Rico en Mexico en volgend jaar maart staat ook Tokio op het programma. De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA en American Football-competitie NFL doen ook al enige tijd andere landen aan.

Didi Gregorius

En komt Hoofddorp nog aan de beurt? "Ik ga dat zeker nog meemaken", is Houtkamp stellig. "Een jaar geleden is er een delegatie uit Parijs langsgeweest. Zij willen bij Euro Disney een kopie van het stadion van Hoofddorp neerzetten."

Het doel is om samen op te trekken. "Hoofddorp wordt aangeduid als Amsterdam, dus het moet Amsterdam/Paris Series gaan heten. Hoofddorp gaat er zeker nog een graantje van meepikken dat de Amerikaanse sporten Europa willen veroveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl