NOS NieuwsAangepast

Kerk Limmen was hart van het dorp, 'voor een rouwtje en een trouwtje'

Een dag na de uitslaande brand in de Corneliuskerk in Limmen blijkt de schade groot. Het dak en het schip van de kerk zijn grotendeels verwoest. De pastorie en de toren raakten niet erg beschadigd, is te zien op beelden uit de kerk.

"Ik zie dat de glas-in-loodramen nog gespaard zijn", zegt een vrouw die naar de schade komt kijken. "Daar dacht ik als eerste aan, die zijn hartstikke mooi." Een andere vrouw noemt het een zwarte dag. "Mijn kinderen zijn er gedoopt, ik ben er zelf getrouwd. Ik krijg er kippenvel van op mijn armen."

  • Marjolein Hogervorst 
  • NOS
  • Marjolein Hogervorst 

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Dorpsbewoners zeggen tegen NH Nieuws dat er "waarschijnlijk wat fout" is gegaan bij de reparatiewerkzaamheden aan het dak.

De brand ontstond rond 17.30 uur in het dak van de kerk. De brandweer schaalde op naar zeer grote brand. Enkele uren later werd het sein brand meester gegeven. Het nablussen duurde nog de hele nacht.

Kerk in Limmen zwaar beschadigd door brand

Limmen is een dorp in de gemeente Castricum in de provincie Noord-Holland. Volgens Toon Mans, de burgemeester van Castricum, had de kerk een heel belangrijke functie. "Er zijn eigenlijk twee instituten in Limmen: de voetbal en de kerk. De kerk is overal bij betrokken, organiseert veel dingen. Ze zijn er op de momenten dat het nodig is."

"Het is toch het middelpunt van ons dorp", zegt Piet Valkering, penningmeester van de parochieraad van de Corneliuskerk. "Voor een rouwtje en een trouwtje, maar ook voor andere festiviteiten wordt altijd de kerk ingeschakeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl