Han Kock, Gio Lippens, Maarten Ducrot, Joris van den Berg en Danny Nelissen voorspellen de winnaar van de Giro ANP-NOS
NOS Wielrennen Aangepast

Wielerwatchers eensgezind: Froome wint de Giro, Dumoulin komt bergop tekort

De deelname van Chris Froome aan de Ronde van Italië staat ter discussie, maar zijn favorietenstatus niet. Alle NOS-wielerwatchers denken dat de Brit de Giro wint en daarmee zijn trilogie (winst in alle drie de grote rondes) voltooit.

Alleen oud-prof en commentator Maarten Ducrot voorspelt een andere winnaar, al verwacht ook hij dat Froome op 27 mei in de roze trui Rome zal binnenrijden. "Froome wint, maar hij wordt later uit de uitslag gehaald."

Commentator Joris van den Berg bestempelt Froome ook als topfavoriet, maar hij vindt het verloop van de ronde moeilijk te voorspellen. "Er hangen natuurlijk vraagtekens boven het hoofd van Froome. En ook boven dat van Tom Dumoulin. Dat zorgt ervoor dat deze hele Giro een vraagteken is."

Chris Froome bij de presentatie van de Giro EPA

Zit Froome wel goed in zijn vel?

Het eerste vraagteken boven het hoofd van Froome is het onderzoek naar zijn positieve dopingtest in de door hem gewonnen Ronde van Spanje vorig jaar. De Brit krijgt de kans om aan te tonen dat hij onschuldig is en zolang dat duurt mag hij blijven koersen. "Misschien komt er tijdens de Giro wel een uitspraak. Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren", aldus Van den Berg.

Het tweede vraagteken betreft de vorm van Froome. "Het kan niet zo zijn dat hij lekker in zijn vel zit. Zo'n positieve test en de onrust die daarbij komt kijken doen wat met je", zegt Van den Berg.

Uit zijn voorbereiding op de Giro kan de renner van Sky ook niet bijzonder veel vertrouwen putten. De Brit heeft dit jaar zeventien koersdagen achter zijn naam staan. "Hij heeft niet veel gereden. Wat hij heeft gereden was wel goed, maar niet uitstekend, zoals eerdere jaren."

De voorspelling van de NOS-wielerwatchers

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
***** Froome Froome Lopez Froome Froome
**** Dumoulin Dumoulin Pinot S. Yates Lopez
*** Aru S. Yates Aru Lopez Aru
** Lopez Chaves Dumoulin Chaves Bennett
* Pinot Aru Bennett Dumoulin Woods

Duel met Dumoulin

Titelverdediger Tom Dumoulin wordt door de bookmakers gezien als de belangrijkste uitdager van Froome.

Maar ook de winnaar van vorig jaar heeft geen veelbelovend voorseizoen achter de rug. Hij had pech, werd ziek en ging ook nog onderuit in de Tirreno-Adriatico. "Ze hebben zich allebei, noodgedwongen of gekozen, niet heel specifiek op deze ronde voorbereid", aldus Van den Berg. "Ik denk uiteindelijk dat Dumoulin toch liever naar de Tour de France gaat."

Dumoulin tijdens een trainingsronde door Israël ANP

'Parcours in voordeel van Froome'

Het parcours van deze Giro is, denkt Van den Berg, ook het meest op het lijf van Froome geschreven.

"Er zitten veel steile bergetappes in: totaal acht bergritten, allemaal met aankomst bergop. Dat is in het nadeel van Dumoulin. Hij is een prachtige allrounder die heel goed kan klimmen, maar is zeker geen specialist bergop. Froome is een allrounder met de nadruk op het klimmen. Dat is dus in zijn voordeel."

"Maar Dumoulin kan vrijdag in de tijdrit een goede start maken. Froome zei donderdag nog dat hij na de eerste tijdrit al verschillen van dertig seconden verwacht tussen de klassementsrenners. In de laatste week volgt ook nog een tijdrit over 34 kilometer."

Miguel Angel Lopez, klimgeit van beroep, won dit seizoen onder andere een etappe in de Ronde van Oman AFP

Colombiaanse klimgeit

Als een van de kanshebbers wordt ook nog de Colombiaan Miguel Angel Lopez genoemd, zijn naam valt vaak.

Van den Berg: "Echt een specifieke klimgeit. Hij is weer terug na een zware blessure. Hij komt uit Colombia, het land van de klimmers. En hij zit bij de ploeg die er op belangrijke momenten altijd staat, Astana. Maar hij moet het nog wel gaan laten zien. De heel steile etappes zijn in zijn voordeel. Lopez is intrinsiek gezien de beste klimmer in deze Giro."

Ook Fabio Aru, Simon Yates, Thibaut Pinot, Johan Esteban Chaves en Lotto-Jumbo-renner George Bennett worden door de wielervolgers meerdere malen genoemd als kanshebber voor het podium.

Toerist

Van enige druk op de schouders van de winnaar van vorig jaar is vooralsnog weinig te merken. Dumoulin fietste woensdag een toeristisch rondje door Jeruzalem, bezocht de Klaagmuur met zijn ploeg en vertelde NOS-verslaggever Han Kock dat hij goed in zijn vel zit.

Van den Berg: "Hij komt heel opgeruimd over. Het lijkt erop dat hij de druk heel goed van zich af kan zetten, maar misschien speelt hij dat. Het is hoe dan ook anders dan vorig jaar. Nu geldt de bekende sportregel: aan de top blijven is lastiger dan er komen. Nu is hij opeens de te kloppen man."

Dumoulin: zou mooi zijn als ik meteen mijn slag kan slaan

STER reclame