Chris Froome
NOS WielrennenAangepast

Baas Giro zegt dat resultaat Froome blijft staan, maar UCI zegt iets anders

Het was een opmerkelijke uitspraak donderdagavond van Mauro Vegni, de directeur van de Giro d'Italia. Hij zei dat de eindklassering van Chris Froome in de Giro van dit jaar zou blijven staan, ook als later bewezen zou worden wordt dat hij doping heeft gebruikt in de Vuelta van 2017.

De afspraak daarover zou Vegni hebben gemaakt met de voorzitter van de internationale wielerunie UCI, David Lappartient. Vegni zei het oneerlijk te vinden ten opzichte van fans, organisatoren en Froome zelf om een renner wel te laten starten terwijl de kans aanwezig is dat het resultaat na verloop van tijd mogelijk geschrapt kan worden.

Froome ziet meer concurrenten dan alleen Dumoulin

Zo moest Alberto Contador zijn zege van 2011 in de Ronde van Italië inleveren na de clenbuterol-affaire. Die speelde zich af in de Tour de France het jaar daarvoor. De Giro vreesde nu opnieuw een soortgelijk scenario. "We willen niet zo'n zelfde situatie. We hebben de garantie gekregen dat dat niet gebeurt", aldus Vegni.

Verklaring UCI

De UCI liet vanavond echter via Twitter weten dat zo'n afspraak helemaal niet gemaakt kan zijn, omdat "de voorzitter niet in een positie is te bepalen wanneer een eventuele schorsing vanwege een dopingovertreding in kan gaan en of vooraf behaalde resultaten gehandhaafd blijven of niet".

Volgens Vegni zou afgesproken zijn dat Froomes eventuele schorsing pas in zou gaan als die schorsing daadwerkelijk was uitgesproken. "Als dat is na de Giro, dan begint de schorsing na de Giro", verklaarde de Giro-directeur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl