Pearl van der Wissel tijdens het afgelopen WK Orange Pictures

Handbalicoon Van der Wissel houdt het voor gezien

time icon Aangepast

Als het Deense handbalseizoen erop zit, zet Pearl van der Wissel een punt achter haar lange loopbaan. Het 34-jarige Nederlandse handbalicoon staat met haar club Odense zaterdag in de halve finales van de play-offs. Ze hoopt haar carrière met een landstitel af te sluiten.

Van der Wissel debuteerde in 1999 al op 15-jarige leeftijd in het Nederlandse team en ontwikkelde zich in de jaren nadien tot boegbeeld en steunpilaar van het nationale team. Ze kwam tot 218 interlands. In 2012 stopte ze als international, maar vorig jaar keerde ze tijdens het WK als 'geheim wapen' plotseling terug bij Oranje, terwijl het toernooi al volop bezig was. Nederland pakte brons in Duitsland.

"Ik heb zoveel dingen meegemaakt in mijn loopbaan en iedere keer kwamen er weer nieuwe dingen op mijn pad, zoals het WK vorig jaar", zegt ze op de website van Odense. "Het was geweldig om terug te keren en met brons naar huis te gaan."

Pearl van der Wissel en Estavana Polman Orange Pictures

Van der Wissel streek in 2002 neer voor haar eerste periode in Denemarken (tot 2009), terwijl ze pas twee seizoenen in de Nederlandse competitie had gespeeld. Na uitstapjes naar Frankrijk en Duitsland keerde de opbouwspeelster in 2011 terug in Denemarken, om er niet meer weg te gaan.

Pionier

"Ze heeft veel bijgedragen aan het handbal hier, ze was zo'n beetje de eerste Nederlandse die de stap hiernaartoe maakte", zegt Jan Pytlick, de coach van Odense. Volgend seizoen spelen er acht Oranjespeelsters in het handbalgekke Denemarken, onder wie Estavana Polman en Tess Wester.

STER Reclame